Awards 23

De uitreiking van de Henry van de Velde Awards zit erop! Alle winnaars van deze editie zijn bekend. Op deze pagina vind je een overzicht van de 32 winnaars in de categorieën Lifetime Achievement, Young Talent, Company, Ecodesign by OVAM, Business Innovation, Consumer, Crafts, Design Research, Digital Product, Environment, Graphics, Habitat, Spaces en Public. Koop een exemplaar van de nieuwste publicatie en kom alles te weten over de winnaars en winnende projecten.

Publicatie

Wil je meer weten over de winnaars en winnende projecten van de Henry van de Velde Awards 23? Bestel dan een exemplaar van onze publicatie. Naast een overzicht van alle winnaars en hun werk lees je de neerslag van het rondetafelgesprek met de vier hoofdwinnaars van de awards, een diepte-interview met Lifetime Achievement Winner Paul Boudens, een interview met minister Jo Brouns en krijg je een blik achter de schermen van het werk van de winnaars van de projectcategorieën. 

De rijk geïllustreerde publicatie (160 pagina’s) is tweetalig (NL-EN) en werd ontworpen door Geoffrey Brusatto. Je kan deze online bestellen aan 10 euro (incl. verzendkosten). De publicatie is ook te koop bij een aantal gespecialiseerde boekhandels.

Expo
Expo 2023 © Fille Roelants

Naar aanleiding van de Henry van de Velde Awards was er een tentoonstelling in de Foyers van Bozar. Alle winnende ontwerpers, bedrijven en projecten stelden er hun werk tentoon.

De tentoonstelling was gratis te bezoeken tot 2 april 2023 en de scenografie van de expo was in handen van Isabelle Speybrouck. 

Jury
Jury
Chris Baelus
Chairman jury and expert design sciences
Chris Baelus

Chris Baelus was hoogleraar productontwikkeling aan de Universiteit Antwerpen. Hij studeerde in 1981 af als industrieel ontwerper aan het NHIBS / Henry van de Velde-instituut. Na enkele jaren als zelfstandig designer gewerkt te hebben koos hij voor het onderwijs en het onderzoek in de productontwikkeling. Tot zijn emeritaat in 2020 bleef hij verbonden aan de Faculteit Ontwerpwetenschappen van de Universiteit Antwerpen.

Bas Sturm
Business advisor Team Bedrijfstrajecten VLAIO
Bas Sturm

Bas Sturm studeerde industrieel ontwerpen aan TU Delft. Hij werkte onder meer voor DAF, Philips en GE Plastics en was partner bij het ontwerpbureau NLA Industrial Design. Tussentijds doceerde hij parttime aan Design Academy Eindhoven. Als Bedrijfsadviseur bij VLAIO Team Bedrijfstrajecten is hij intensief betrokken bij innovatieprojecten bij Vlaamse ondernemingen.

Bie Luyssaert
Head Public Communication Design Museum Ghent
Bie Luyssaert

Bie Luyssaert startte als Hoofd publiekswerking & communicatie bij het Design Museum Gent in 2020. Ze ontdekte haar liefde voor design in al zijn aspecten sinds 1999 bij Design Vlaanderen. Meer dan 20 jaar Vlaams design promoten en designers ondersteunen zorgde voor een grondig inzicht in het Vlaams designlandschap.

Brigitte Mouligneau
Transition manager Circular Economy Vlaanderen Circulair
Brigitte Mouligneau

Brigitte Mouligneau studeerde rechten en werkte voor de Leuvense Rechtsfaculteit en de Vlaamse overheid. Vanuit haar aandacht voor de meer complexe langetermijnuitdagingen groeide haar interesse voor duurzame transities en netwerkmanagement. Zo kon ze in 2016 aan de slag bij Vlaanderen Circulair waar ze zich vanaf 2018 als Transition Manager focust op de omslag naar een circulaire economie in Vlaanderen.

Elien Haentjens
Art and design journalist and curator
Elien Haentjens

Als kunsthistorica schrijft Elien Haentjens al 15 jaar over design, kunst en architectuur voor diverse bladen, publicaties en websites. Daarnaast cureert en organiseert ze sinds 2012 tentoonstellingen en residenties voor ontwerpers, vooral in Brazilië, en is ze sinds 2018 verbonden aan het Gentse KASK School of Arts. Elk jaar zetelt ze in diverse jury’s en commissies.

Fabienne Beernaert
Lecturer Visual Design / Design for Impact LUCA School of Arts Ghent
Fabienne Beernaert

Fabienne Beernaert is lector, onderzoeker en coördinator van de opleiding Design for Impact aan LUCA School of Arts Gent. Ze ondersteunt creatievelingen in het aanpakken van complexe maatschappelijke uitdagingen en in samen 'wicked problems' oplossen. Fabienne gelooft in de kruisbestuiving van disciplines, in het empoweren van studenten, in de cross-over tussen onderwijs, onderzoek en het creatieve werkveld.

Herman Konings
Change psychologist and trend analyst
Herman Konings

Herman Konings is veranderingspsycholoog en trendanalist, en een veelgevraagd spreker. In 1992 richtte hij het trendstudiebureau Pocket Marketing/nXt op in Antwerpen. Herman is een bevlogen reiziger in de wondere wereld van passies en interesses, van trends en toekomstverwachtingen, van wat is en wat zou kunnen zijn. In 2021 bracht hij zijn zevende boek Gap The Mind — De impact van mindblowing gebeurtenissen op mens, markt en maatschappij uit.

Hilde Peleman
Owner Copyright Bookshop and publisher Copyright Slow Publishing
Hilde Peleman

Hilde Peleman werd na haar studie kunstgeschiedenis en archeologie aan de UGent in 1983 zaakvoerder van Copyright Bookshop, met een eerste vestiging in Gent, later ook in Antwerpen. Ze heeft een grote interesse in kunst, architectuur, fotografie, design, mode en grafisch ontwerp in de brede zin van het woord. Ze startte haar uitgeverij Copyright Slow Publishing waar zonder haast boeken worden uitgegeven over architectuur en design.

Jynse Cremers
Lecturer Digital Design Howest Kortrijk
Jynse Cremers

Jynse Cremers was 10 jaar academisch directeur van de bacheloropleiding Digital Design & Development aan Howest in Kortrijk. Ze is momenteel docent Digital Design en gidst vol passie de nieuwste generatie digitale makers door onze complexe en erg geconnecteerde wereld. Ze is ervan overtuigd dat digitale innovaties een grote meerwaarde hebben voor onze maatschappij. Ze is lid van de Raad van Bestuur van School of Arts Gent.

Max Borka
Art and design journalist and curator
Max Borka

Max Borka was als journalist, radiomaker en kunstcriticus actief, voor hij directeur van de Stichting Interieur en later van designbrussels werd, DAMn° magazine mee oprichtte, en Mapping the Design World lanceerde, een platform rond social design. Als tentoonstellingsmaker werkte hij vooral voor Duitse musea. Hij schreef boeken en catalogi, en doceerde aan diverse hogescholen. Recent leidde hij State of Design Berlin en de Berlin Design Week. Momenteel schrijft hij een Einstein biografie.

Nansi Van Geetsom
Training Manager Space & Service Design Thomas More/ID&A
Nansi Van Geetsom

Nansi Van Geetsom is opleidingsmanager van het postgraduaat Space & Service Design aan Thomas More en senior lecturer en researcher in services design en service omgevingen. Ze studeerde interieurarchitectuur en opleidings- en onderwijswetenschappen en als internationaal coördinator van ID&A richtte ze het netwerk GIDE op. Design thinking voor onderwijs en sociale ondernemingen en design for social impact zijn belangrijke topics voor haar.

Ronald Bastiaens
Academic Director Howest Kortrijk
Ronald Bastiaens

Ronald Bastiaens is opleidingsdirecteur aan Howest Kortrijk. Na vijftien jaar als coördinator en docent in de opleiding Industrieel Productontwerpen staat hij vandaag in voor het onderwijs en opleidingsaanbod. Howest heeft heel wat opleidingen binnen de creatieve industrie: Industrieel Productontwerpen (IPO), Digital Design & Development (Devine) en Digital Arts and Entertainment (DAE).

Siegrid Demyttenaere
Creative director, co-editor, co-owner DAMN° magazine
Siegrid Demyttenaere

Siegrid Demyttenaere is stichtend vennoot, uitgever en creatief directeur van DAMN° magazine en ze leidt een internationaal bureau voor visuele communicatie, Waterproof. Daarnaast voert Demyttenaere een aantal privé-opdrachten uit als art director en curator voor bedrijven en instellingen, werkt ze als onderzoeker en consultant in design en geeft ze les aan LUCA School of Arts Gent.

Stefaan Vandist
Partner at innovation company switchrs
Stefaan Vandist

Stefaan Vandist is partner bij innovatiebureau switchrs. Samen met collega Jan Leyssens begeleidt hij organisaties in het omarmen van duurzaamheid als opportuniteit voor innovatie en ondernemerschap. Hij is auteur van twee toekomstverkennende boeken We, Myself & A.I. en Pretopia. Dagelijks vindt hij inspiratie bij zijn brede klantenportfolio waaronder Volvo Cars Nederland, L'Oréal, Uplace en Tomorrowland.

Virginia Tassinari
Design researcher and lecturer
Virginia Tassinari

Virginia Tassinari onderzoekt hoe filosofie kan bijdragen aan het hedendaagse designdiscours. Ze is momenteel onderzoeker en docent aan het Desis Lab van de Politecnico di Milano (IT) en LUCA School of Arts (Product Design, EMA)/KULeuven (RAAD). Ze is gastwetenschapper aan Parsons, the New School of Design (VS) en designonderzoeker bij trend- en designstudio Pantopicon. Samen met Eduardo Staszowski publiceerde ze Designing in Dark Times. An Arendtian Lexicon in 2020.

Annelies Thoelen
Head of program, Z33 House for Contemporary Art, Design and Architecture
Annelies Thoelen

Annelies Thoelen is curator bij Z33. Met een master kunstwetenschappen en doctoraat startte ze in 2013 bij Design Vlaanderen. Ze is verantwoordelijk voor projecten rond het Vlaamse designbeleid en zetelt als internationaal adviseur vormgeving in de beoordelingscommissie van het Stimuleringsfonds voor Creatieve Industrie in Rotterdam. Ze is lid van de editorial board van het Tijdschrift voor Interieurgeschiedenis en Design en doceert designgeschiedenis en -actualiteit aan LUCA School of Arts in Genk.

Heren Loebas
Owners creative studio Heren Loebas
Heren Loebas

Stijn D’Hondt en Peter Van de Sijpe startten zeven jaar geleden hun eigen creatieve studio Heren Loebas op, waar ze visuele werelden creëren voor mensen, plaatsen, bedrijven en organisaties. Daarbij zoeken ze telkens het evenwicht tussen kunst en communicatie. Met andere woorden: mensen raken met design. Ze bouwden een klantenbestand uit tot over de landsgrenzen heen. In 2020 won Heren Loebas een Henry Van de Velde Graphics Award met de campagne B401 Bruggenbouwers voor Stad Gent.

Inge Vranken
Design expert
Inge Vranken

Inge Vranken studeerde kunstwetenschappen aan de KULeuven en was sinds 1986 bij de overheid actief als kunstadviseur. Vanaf 1991 bouwde zij mee Design Vlaanderen uit en focuste zij zich naderhand vooral op het cureren van de tentoonstellingen in de Design Vlaanderen Galerie en op de coördinatie van de Henry van de Velde Awards. Dat laatste zette zij verder na de fusie in 2016 met Flanders DC en FFI en toen werd zij ook de antenne voor de designsector in Vlaanderen. In 2022 is zij gestopt met werken.

Katrien Laporte
Director Design Museum Gent
Katrien Laporte

Katrien Laporte was gedurende 20 jaar manager in verschillende kunstenorganisaties. Van 2007 tot 2012 werkte ze op het vlak van cultuurbeleid als adviseur cultuur van de schepen van cultuur, toerisme en festiviteiten. Sinds 2013 leidt ze het Design Museum Gent.

Vic Cautereels
Product Experience Designer and Head of Studio TurnAround at Design Academy Eindhoven
Vic Cautereels

Vic Cautereels is productdesigner van people-centered design experiences, en researcher van eenvoud. Hij is tevens hoofd van Studio TurnAround aan Design Academy Eindhoven. Tijdens zijn internationale carrière ontwikkelde hij een bijzondere affectie/aversie voor plastics. Hij was actief als Global Vice President Design in DeSter en Director Design EMEA voor Tupperware Brands. Hij studeerde industriële vormgeving aan het NHIBS Antwerpen.

Bart Lens
Bouwmeester Bokrijk
Bart Lens

Bart Lens is de oprichter van Lens°Ass studio en werkt aan projecten gaande van architectuur en interieurontwerp tot product- en conceptontwikkeling. Hij ontwerpt voor bedrijven als Moome, Jongform, Eden Design, en werd gevraagd om Bokrijk in een nieuw tijdperk te leiden. Hij werd curator met als opdracht een innovatieve en eigentijdse blik op de museale werking voor de verschillende vakmanschappen te ontwikkelen. Als Bokrijk Bouwmeester waakt Bart mee over de DNA-waarden vanuit een overkoepelende visie op vakmanschap. 

Tijdslijn

29 maart 2022
Lancering

De oproep om in te schrijven voor de Henry van de Velde Awards 23 wordt gelanceerd. 

31 mei 2022
Deadline voor inschrijving

Ontwerpers en bedrijven krijgen ruim de tijd om hun beste werk van het afgelopen jaar gratis in te schrijven voor deze wedstrijd.

1 juli 2022
Selectieronde 1

De jury komt een eerste keer samen om alle ingediende projecten te overlopen. De beste projecten uit elke categorie worden geselecteerd om naar de volgende ronde te gaan.

31 augustus 2022
Selectieronde 2

De jury komt een tweede keer samen om de geselecteerde projecten uit de eerste ronde fysiek te bekijken en de winnaars te bepalen.

15 november 2022
Bekendmaking van de winnaars Henry van de Velde Awards 23

De 27 winnaars van de wedstrijd worden bekendgemaakt.

15 november 2022
Start online stemming voor de Public Gold Award 23

Vanaf nu kan je stemmen op je favoriete project voor de Public Gold Award.

20 december 2022
Einde online stemming voor de Public Gold Award 23

20 december is de laatste dag om te stemmen op jouw favoriet!

7 februari 2023
Awardshow met bekendmaking winnaars Henry van de Velde Awards 23

De jaarlijkse feestelijke uitreiking van de Henry van de Velde Awards vindt plaats in Bozar in Brussel en wordt gevolgd door de opening van de tentoonstelling in de Foyers en een receptie in de Hortahal.

8 februari 2023
Begin tentoonstelling in Bozar

Eerste dag van de tentoonstelling van de Henry van de Velde Awards 23 die gratis kan bezocht worden.

2 april 2023
Einde tentoonstelling in Bozar

Laatste dag van de tentoonstelling. Tot dan kunnen de bezoekers de (gratis) expo in Bozar in Brussel bezichtigen.