About

Missie

De Henry van de Velde Awards tonen en bekronen zowel Vlaamse ontwerpers, bedrijven, producten, projecten, diensten en systemen die, dankzij het slim inzetten van design, een positieve impact hebben op de samenleving, het milieu en de economie.

De Henry van de Velde Awards worden breed gedragen dankzij de gedeelde visie van een professionele en onafhankelijke jury met belangrijke expertise in de sector. Met de eigen website, de officiële prijsuitreiking, de publicatie en de activiteiten vormen de Henry van de Velde Awards een platform voor design uit Vlaanderen.

De Henry van de Velde Awards worden uitgereikt door Flanders DC en zijn de belangrijkste designprijzen in België. Omdat design zo breed is kunnen ontwerpers, organisaties, opdrachtgevers en bedrijven met recente producten, diensten of projecten inschrijven binnen de volgende negen categorieën: Business Innovation, Consumer, Crafts, Design Research, Digital Product, Environment, Graphics, Habitat en Spaces.

Het favoriete project uit deze categorieën krijgt via een online stemming de Henry van de Velde Public Gold Award. De jury duidt ook de laureaten aan van de Henry van de Velde Lifetime Achievement, Young Talent, Company en Ecodesign by OVAM Gold Awards.

Organisatie

Flanders DC is het unieke aanspreekpunt voor ondernemen in de design- en modesector. Flanders DC ondersteunt ondersteunt ondernemers in die sectoren bij de start, groei of professionele uitbouw van hun onderneming.

“De Henry van de Velde Awards staan garant voor innovatie en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dat design kan ingezet worden voor innovatie willen wij uitdragen naar al onze Vlaamse ondernemingen.”

Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) is het aanspreekpunt van de Vlaamse overheid voor alle ondernemers in Vlaanderen. VLAIO stimuleert en ondersteunt innovatie en ondernemerschap en draagt bij aan een gunstig ondernemersklimaat.

Partners

Be part of the solution, not the problem. Met de Henry van de Velde Awards belonen we graag bedrijven en ontwerpers die producten of diensten ontwerpen die mee zorgen voor een leefbare planeet voor ons allen.”

De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) zorgt dat we in Vlaanderen op een doordachte en milieubewuste manier omgaan met afval, materialen en bodem.

VAKlab is het expertise- en dienstencentrum van Bokrijk rond hedendaags vakmanschap en ondernemerschap. Dit sluit naadloos aan bij wat de Henry van de Velde Awards betekenen.”

Bokrijk brengt monumentaal erfgoed, cultuur, natuur en toerisme samen via samenwerkingen over verschillende disciplines heen, zoals toerisme, onderwijs, natuur, maar ook design en creatieve economie. 

De Nationale Loterij is trotse partner van de Henry van de Velde Awards. Dankzij onze spelers kunnen we bijdragen aan initiatieven en projecten die een positieve impact hebben op mens en maatschappij.

Elk jaar kan er dankzij alle spelers van de Nationale Loterij 345 miljoen euro geïnvesteerd worden in organisaties en projecten die het verschil maken voor veel mensen en zo zorgen voor een betere samenleving. 

“Met de Henry van de Velde Awards willen wij designers uitdagen om innovatieve ideeën en oplossingen aan te reiken voor een klimaatbestendige leefomgeving.”

De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) wil een positieve impact hebben op de Vlaamse leefomgeving en er mee voor zorgen dat die klimaatbestendig wordt.

“We bieden de Henry van de Velde Awards heel graag onderdak omdat het de belangrijkste designprijzen zijn in België. Zo hopen we ook ons breed, kunstminnend en internationaal publiek vertrouwd te maken met een sector die mee bijdraagt tot een betere wereld.”

Bozar biedt een dynamisch en veelzijdig programma van concerten en tentoonstellingen, met een aanbod waarin debatten, theater, film, literatuur en andere kunstvormen samensmelten.

Contact

Voor alle vragen kan je contact opnemen via info@henryvandevelde.be of bellen naar 03/746 09 46. 

Volg al het nieuws over de awards ook via Instagram en Facebook.

Wil je graag op de hoogte gehouden worden van nieuws voor designers? Schrijf je dan hier in op de nieuwsbrief van Flanders DC voor designers. 

Heb je vragen over het inschrijven voor de awards, check dan zeker hier het antwoord op enkele vaak gestelde vragen. 

Geschiedenis

De prijzen werden in 1994 gelanceerd door het toenmalige Vlaams Instituut voor Zelfstandig Ondernemen (VIZO), Dienst Kunstambacht, nadien beter bekend als Design Vlaanderen. Ze zijn in België uniek in hun genre omdat ze de hele brede designsector willen coveren, volledig passend binnen de visie van Henry van de Velde zelf.  

De erven Henry van de Velde stemden toe om de designprijzen op te dragen aan en te noemen naar vormgever en architect Henry van de Velde, één van de grote Belgische designers uit de 20ste eeuw. 

Doorheen de jaren spelen de Henry van de Velde Awards in op de evoluties in het designveld. De awards worden dan ook geregeld aangepast in functie van de ontwikkelingen, maar drie prijzen komen al van bij de start terug: Lifetime Achievement (of Career), Young Talent en Public. In 1995 werden ze vergezeld door de Henry van de Velde Company Award, meteen ook een blijver. 

De eerste edities werden uitgereikt en getoond in het Museum voor Sierkunst (nu Design Museum Gent), nadien werd  dat de Design Vlaanderen Galerie in Brussel. Toen ook daar de ruimte te klein werd, vond Design Vlaanderen een enthousiaste partner in het Vlaams Parlement. De OVAM werd op dat moment ook partner van de Henry van de Velde Awards met de OVAM Ecodesign Award PRO. En in datzelfde jaar werden de prijzen tevens uitgebreid met de Henry van de Velde Labels, kwaliteitslabels voor producten en een vervanging voor de prijs voor het beste product. 

De awards worden sinds 2014 uitgereikt in de prachtige Henry Le Boeuf concertzaal in Bozar. Voor de tentoonstelling kan het publiek terecht in de Foyers. Jaarlijks wonen meer dan 1.400 mensen de uitreiking bij. 

In 2016 wordt de veranderende rol van design duidelijk in de afschaffing van de Henry van de Velde Labels en de introductie van prijzen in meerdere categorieën die de maatschappelijke, economische en esthetische waarde van design tonen. Het introduceren van de categorieën werpt duidelijk vruchten af. Niet alleen het aantal inzendingen neemt ieder jaar potentieel toe maar ook de belangstelling van het brede publiek, zowel bij het stemmen voor de Henry van de Velde Public Gold Award, als bij de uitreiking en de tentoonstelling in Bozar is groot.