Awards 24

Op 23 januari 2024 werden, voor de 30ste keer, de Henry van de Velde Awards uitgereikt! Op deze pagina vind je een overzicht van de winnaars in de categorieën Lifetime Achievement, Young Talent, Company, Ecodesign by OVAM, Business Innovation, Consumer, Crafts, Design Research, Digital Product, Environment, Graphics, Habitat, Spaces en Public. Proficiat aan alle winnaars!

In onze publicatie vind je meer over de winnaars en blikken we terug, maar ook vooruit op 30 jaar awards. In de komende maanden organiseren we een reeks van activiteiten met de winnaars.

  Publicatie

  Wil je meer weten over de winnaars en winnende projecten van de Henry van de Velde Awards 24? Bestel dan een exemplaar van onze publicatie. Naast een overzicht van alle winnaars en hun werk lees je diepte-interviews met de vier hoofdwinnaars en krijg je een blik achter de schermen van het werk van de winnaars van de projectcategorieën.

  Bovendien bevat de publicatie een annex rond 30 jaar Henry van de Velde Awards met beeldmateriaal, weetjes en interviews.

  De rijk geïllustreerde publicatie (224 pagina's) is tweetalig (NL-EN) en werd ontworpen door Geoffrey Brusatto. Je kan deze online bestellen aan 10 euro (excl. verzendkosten).

  Activiteiten

  Naar aanleiding van de Henry van de Velde Awards 24 worden er in samenwerking met een aantal partners een reeks van activiteiten georganiseerd in het voorjaar van 2024.

  Grijp je kans en ontdek het verhaal achter de winnende projecten, designers en bedrijven.

  Jury
  Jury
  Chris Baelus
  Chairman jury and expert design sciences
  Chris Baelus

  Chris Baelus was hoogleraar productontwikkeling aan de Universiteit Antwerpen. Hij studeerde in 1981 af als industrieel ontwerper aan het NHIBS / Henry van de Velde-instituut. Na enkele jaren als zelfstandig designer gewerkt te hebben koos hij voor het onderwijs en het onderzoek in de productontwikkeling. Tot zijn emeritaat in 2020 bleef hij verbonden aan de Faculteit Ontwerpwetenschappen van de Universiteit Antwerpen.

  Alexis Jacoby
  Professor Strategic Design and Chair Department of Product Development University of Antwerp
  Alexis Jacoby

  Alexis Jacoby studeerde productontwikkeling en werkte gedurende twintig jaar zowel in de bedrijfswereld als binnen het onderwijs. Hij doctoreerde in productontwikkeling in 2012 en is vandaag voorzitter van het departement Productontwikkeling van de faculteit Ontwerpwetenschappen, Universiteit Antwerpen. Hij doceert ontwerpmethodologie en strategisch design. Met zijn onderzoeksteam focust hij zich op complexe problemen en de rol die design daarbij kan spelen.

  Bart De Waele
  Digital strategist Springbok Agency
  Bart De Waele

  Bart De Waele is gepassioneerd door internet, nieuwe technologie, communicatie, transhumanisme en ondernemen. Hij was mede-oprichter en CEO van digital agency Duke & Grace, waar hij jarenlang het digitale trendrapport uitgaf. Momenteel is hij digitaal strateeg bij Springbok Agency en investeert hij in diverse digitale start-ups.

  Bart Lens
  Bouwmeester Bokrijk
  Bart Lens

  Bart Lens is de oprichter van Lens°Ass studio en werkt aan projecten gaande van architectuur en interieurontwerp tot product- en conceptontwikkeling. Hij ontwerpt voor bedrijven als Moome, Jongform, Eden Design, en werd gevraagd om Bokrijk in een nieuw tijdperk te leiden. Hij werd curator met als opdracht een innovatieve en eigentijdse blik op de museale werking voor de verschillende vakmanschappen te ontwikkelen. Als Bokrijk Bouwmeester waakt Bart mee over de DNA-waarden vanuit een overkoepelende visie op vakmanschap. 

  Bas Sturm
  Business advisor Team Bedrijfstrajecten VLAIO
  Bas Sturm

  Bas Sturm studeerde industrieel ontwerpen aan TU Delft. Hij werkte onder meer voor DAF, Philips en GE Plastics en was partner bij het ontwerpbureau NLA Industrial Design. Tussentijds doceerde hij parttime aan Design Academy Eindhoven. Als Bedrijfsadviseur bij VLAIO Team Bedrijfstrajecten is hij intensief betrokken bij innovatieprojecten bij Vlaamse ondernemingen.

  Becky Verthé
  Lecturer and coordinator Industrial Product Design Howest Kortrijk
  Becky Verthé

  Becky Verthé is lector en coördinator van de opleiding Industrieel Productontwerpen van Howest. Ze ontwikkelt met haar team, studenten en bedrijven projecten rond de nieuwe thema’s die het ontwerplandschap sturen, zoals circulariteit, slimme technologie en AI, human-centered design en product-service systems. Tot 2009 werkte Becky bij Designregio Kortrijk. Sindsdien zet ze in op een sterke band tussen (maak)industrie en het onderwijs. Ze is ook lid van de raad van bestuur van Trendvision. 

  Bie Luyssaert
  Head Public Communication Design Museum Ghent
  Bie Luyssaert

  Bie Luyssaert startte als Hoofd publiekswerking & communicatie bij het Design Museum Gent in 2020. Ze ontdekte haar liefde voor design in al zijn aspecten sinds 1999 bij Design Vlaanderen. Meer dan 20 jaar Vlaams design promoten en designers ondersteunen zorgde voor een grondig inzicht in het Vlaams designlandschap.

  Brigitte Mouligneau
  Transition manager Circular Economy Vlaanderen Circulair
  Brigitte Mouligneau

  Brigitte Mouligneau studeerde rechten en werkte voor de Leuvense Rechtsfaculteit en de Vlaamse overheid. Vanuit haar aandacht voor de meer complexe langetermijnuitdagingen groeide haar interesse voor duurzame transities en netwerkmanagement. Zo kon ze in 2016 aan de slag bij Vlaanderen Circulair waar ze zich vanaf 2018 als Transition Manager focust op de omslag naar een circulaire economie in Vlaanderen.

  Erik Sijmons
  European Design & Innovation leader Samsonite
  Erik Sijmons

  Erik Sijmons is European Design & Innovation leader bij Samsonite, waar hij zijn loopbaan startte in 1986. Hij studeerde productontwikkeling aan het NHIBS in Antwerpen waar hij afstudeerde in 1982. In 2020 ontving Erik de Henry van de Velde Lifetime Achievement Gold Award. Hij is ervan overtuigd dat de meest ultieme oplossing voor productbeleving in deze snel veranderende wereld nog in groei is, vanuit een duurzame visie.

  Fabienne Beernaert
  Lecturer Visual Design / Design for Impact LUCA School of Arts Ghent
  Fabienne Beernaert

  Fabienne Beernaert is lector, onderzoeker en coördinator van de opleiding Design for Impact aan LUCA School of Arts Gent. Ze ondersteunt creatievelingen in het aanpakken van complexe maatschappelijke uitdagingen en in samen 'wicked problems' oplossen. Fabienne gelooft in de kruisbestuiving van disciplines, in het empoweren van studenten, in de cross-over tussen onderwijs, onderzoek en het creatieve werkveld.

  Hugo Puttaert
  Graphic designer, curator and lecturer Sint Lucas Antwerpen
  Hugo Puttaert

  Hugo Puttaert is grafisch ontwerper, curator, docent en recensent. Hij organiseerde de Integrated-conferenties, stelde tentoonstellingen samen, publiceerde Addmagazine en gaf diverse workshops. Hij doceert momenteel aan Sint Lucas Antwerpen en is co-auteur van verschillende boeken over grafisch ontwerp. In 2014 publiceerde MER Paper Kunsthalle het boek Think in Colour over zijn studio visionandfactory, geschreven door Steven Cleeren en ingeleid door Rick Poynor. 

  Inge Gobert
  Lecturer, researcher and coordinator Information Design LUCA School of Arts Brussels
  Inge Gobert

  Inge Gobert is docent, onderzoeker en coördinator binnen de opleiding Media & Information Design aan LUCA School of Arts Brussel. Ze was jarenlang artistiek programmator van de lezingenreeks Shapeshifters – Lectures on design, art, nature and experiment, en is co-auteur van de publicaties Shaping Voices en Thoughts on Designing Information. Daarnaast is ze grafisch ontwerper en ondersteunend adviseur voor uiteenlopende boek- en identiteitsprojecten.

  Jill Vanparys
  Game designer and user experience expert
  Jill Vanparys

  Jill Vanparys is gamedesigner en user experience expert. Ze bouwt bruggen tussen mensen en ideeën, tussen kennis en games, tussen klanten en developers. Doorheen de jaren maakte ze verschillende educatieve games en experiences. Ze houdt ervan moeilijke dingen uit te leggen. Haar ervaring deelt ze enthousiast door start-ups te coachen en gamemakers samen te brengen.

  Jynse Cremers
  Lecturer Digital Design Howest Kortrijk
  Jynse Cremers

  Jynse Cremers was 10 jaar academisch directeur van de bacheloropleiding Digital Design & Development aan Howest in Kortrijk. Ze is momenteel docent Digital Design en gidst vol passie de nieuwste generatie digitale makers door onze complexe en erg geconnecteerde wereld. Ze is ervan overtuigd dat digitale innovaties een grote meerwaarde hebben voor onze maatschappij. Ze is lid van de Raad van Bestuur van School of Arts Gent.

  Kate Stockman
  Brand and business strategist, future researcher and innovation coach
  Kate Stockman

  Kate Stockman is een ervaren merk- en business-strateeg, toekomstonderzoeker en innovatiecoach en leidt FUTURE BUSINESS STUDIO, waar ze strategie- en creatieve innovatietrajecten aanstuurt voor (inter)nationale design-, mode-, food-, hospitality- en entertainmentmerken en hen helpt om hun blinde vlekken te zien en in te zetten op duurzame groei. Ze is ook professor Trend Implementatie (Erasmushogeschool Brussel), keynote speaker en heeft een achtergrond als fotograaf en creative director.

  Michaël De Moor
  Lifestyle journalist
  Michaël De Moor

  Michaël De Moor is lifestyle journalist. Hij schrijft over fotografie, mode, design en maatschappelijke trends voor De Morgen Magazine, Sabato en Knack Weekend. Na zijn opleiding tot master in de kunstwetenschappen kwam hij al snel in de wereld van de journalistiek terecht. Hij is grote fan van kunst en architectuur uit het interbellum, al kan hij ook een aantal hedendaagse architecten en designers meer dan smaken.

  Nansi Van Geetsom
  Training manager Space & Service Design Thomas More
  Nansi Van Geetsom

  Nansi Van Geetsom, interieurarchitect en onderwijswetenschapper, is oprichter en opleidingscoördinator van het postgraduaat Space & Service Design aan Thomas More Mechelen. Haar onderzoek richt zich op de systematische aanpak van het ontwerpen van services en service environments en  hoe dit het ontwerponderwijs en de ontwerppraktijk beïnvloedt.

  Thomas Crombez
  Author and lecturer Royal Academy of Fine Arts Antwerp
  Thomas Crombez

  Thomas Crombez is docent, auteur, vertaler en uitgever. Zijn vakgebieden zijn kunstfilosofie en geschiedenis van het grafisch ontwerp. Hij is werkzaam aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (AP Hogeschool Antwerpen) en aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten (Tilburg). In 2016 richtte hij uitgeverij en ontwerpstudio Letterwerk op.

  Christophe Slagmuylder
  CEO and artistic director Bozar
  Christophe Slagmuylder

  Christophe Slagmuylder studeerde kunstgeschiedenis aan de ULB. Hij begon zijn carrière als docent aan La Cambre. Sinds 1991 is hij actief in de brede kunstensector. Hij maakte naam bij het Kunstenfestivaldesarts, waar hij van 2002 tot 2018 werkte en in 2007 Frie Leysen opvolgde als directeur. In 2018 werd hij intendant bij de Wiener Festwochen. Sinds februari 2023 is hij CEO en artistiek directeur van Bozar. Slagmuylder zetelt geregeld in diverse werkgroepen, commissies, seminaries en jury’s.

  Elien Haentjens
  Art and design journalist and curator
  Elien Haentjens

  Als kunsthistorica schrijft Elien Haentjens al 15 jaar over design, kunst en architectuur voor diverse bladen, publicaties en websites. Daarnaast cureert en organiseert ze sinds 2012 tentoonstellingen en residenties voor ontwerpers, vooral in Brazilië, en is ze sinds 2018 verbonden aan het Gentse KASK School of Arts. Elk jaar zetelt ze in diverse jury’s en commissies.

  Nedda El-Asmar
  Designer and head Jewellery department PXL-MAD School of Arts Hasselt
  Nedda El-Asmar

  Nedda El-Asmar voltooide haar opleiding juweelontwerp en edelsmeedkunst aan de Royal College of Art in Londen. Ze ontwerpt onder meer voor Hermès, Puiforcat, Eternum, Gense, Villeroy&Boch, Robbe&Berking, Serax, Demeyere, Obumex en Maison Vervloet. Van 2007 tot 2019 gaf Nedda les en was ze hoofd van de afdeling juweelontwerp en edelsmeedkunst aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Sinds 2019 is ze in dezelfde functie werkzaam bij de PXL-MAD School of Arts Hasselt.

  Pascal Cools
  Managing director Flanders DC
  Pascal Cools

  Pascal Cools werkte acht jaar bij consultantbureau Accenture op organisatie- en procesdesign en change management. Hij startte in 2005 bij Flanders DC en werd er managing director in 2007. Vandaag is Flanders DC het Vlaamse design- en modecentrum, dat ontwerpers, ondernemers en bedrijven uit de design- en modesector uit Vlaanderen ondersteunt met advies, tools, inspiratie en hulp bij internationalisering. Het is tevens de organisator van de Henry van de Velde Awards.

  Sang Vandenbosch
  Art director and graphic designer Bureau BoschBerg
  Sang Vandenbosch

  Sang Vandenbosch is art director en grafisch ontwerper bij Bureau BoschBerg. Het team heeft een grote expertise opgebouwd in het ontwerpen van visuele identiteiten. Typerend is het combineren van beeld en typografie op een persoonlijke manier, met veel aandacht voor inhoud, uitgedaagd door de visie van de opdrachtgever. Bureau BoschBerg ontwerpt onder meer voor Toneelhuis, STAM, Modemuseum Hasselt en Werchter Boutique en won in 2021 de Henry van de Velde Young Talent Gold Award.

  Sep Verboom
  Designer and founder Livable Platform
  Sep Verboom

  Sep Verboom heeft een achtergrond in productontwerp en internationale samenwerking. Hij is een pionier in het verruimen van de definitie van design, oprichter van het Livable Platform en docent duurzaam ontwerp aan KASK School of Arts Gent. De afgelopen tien jaar werkte hij als praktijkexpert aan multidisciplinaire, cross-sectorale ontwerpmethodieken. Zijn collaboratieve aanpak ontwerpt de context. hij is internationaal erkend, met talrijke lezingen, exposities en awards.

  Vanessa Yuan
  Founder design studio VYDC and creative director ecoBirdy
  Vanessa Yuan

  Vanessa Yuan is productontwerper, geboren in Taiwan, en begon haar carrière in Milaan en evolueerde naar project management van winkelinrichtingen voor luxe modehuizen. In 2011 richtte ze samen met Joris Vanbriel de ontwerpstudio VYDC op in Antwerpen. Sinds 2016 beheren ze hun eigen circulaire designmerk ecoBirdy. Als creatief directeur van ecoBirdy heeft Vanessa een patent op haar naam staan voor het recyclen en produceren van kunststoffen, en haar ontwerpen zijn opgenomen in internationale musea.

  Vic Cautereels
  Product experience designer and Head of Studio TurnAround at Design Academy Eindhoven
  Vic Cautereels

  Vic Cautereels is productdesigner van people-centered design experiences. Hij is daarnaast hoofd van Studio TurnAround aan de Design Academy Eindhoven. Tijdens zijn internationale carrière ontwikkelde hij een bijzondere affectie/aversie voor plastics. Hij was actief als Global Vice President Design in DeSter, leverancier van food-service-oplossingen aan de luchtvaartindustrie, en daarvoor Director Design EMEA voor Tupperware Brands. Hij studeerde industriële vormgeving aan het NHIBS Antwerpen.

  Tijdslijn

  18 april 2023
  Lancering van de wedstrijd

  De oproep om in te schrijven voor de Henry van de Velde Awards 24 wordt gelanceerd. 

  31 mei 2023
  Deadline voor inschrijving

  Ontwerpers en bedrijven krijgen ruim de tijd om hun beste werk van het afgelopen jaar gratis in te schrijven voor deze wedstrijd.

  6 juli 2023
  Selectieronde 1

  De jury komt een eerste keer samen om alle ingediende projecten te overlopen. De beste projecten uit elke categorie worden geselecteerd om naar de volgende ronde te gaan.

  30 augustus 2023
  Selectieronde 2

  De jury komt een tweede keer samen om de geselecteerde projecten uit de eerste ronde fysiek te bekijken en de winnaars te bepalen.

  14 november 2023
  Bekendmaking van de winnaars van de projectcategorieën

  De 27 winnaars van de wedstrijd worden bekendgemaakt en er wordt opgeroepen om te stemmen voor de Public Award.

  15 december 2023
  Einde online stemming Public Gold Award 24

  15 december is de laatste dag om te stemmen op jouw favoriete project!

  23 januari 2024
  Awardshow met bekendmaking van alle Gold Winners

  De jaarlijkse feestelijke uitreiking van de Henry van de Velde Awards vindt plaats in Bozar in Brussel en wordt gevolgd door een receptie in de Hortahal.