MyGrid ModuleOne

Designer
Roel Heyninck
Opdrachtgever
MyGrid
Afmetingen
45 x 20 x 20 cm
Materiaal
aluminium, plastic
Techniek
injection moulding, extrusie
Uitvoering
industrieel

MyGrid ModuleOne™ is een plug-and-play thuisbatterijoplossing.

MyGrid ModuleOne werd ontwikkeld om te voldoen aan de vraag naar een slimme, bidirectionele thuisbatterij die zowel financieel als praktisch toegankelijker is voor de consument. Dankzij de app is het toestel eenvoudig te bedienen als plug-and-play oplossing die je overal kan meenemen om energie-onafhankelijk te zijn. Bovendien krijg je een beter inzicht in je energieverbruik en kan je kosten besparen door energie op te slaan wanneer die goedkoop is en die energie te gebruiken wanneer de prijs hoog is.

De jury over MyGrid ModuleOne™:

De energiecrisis is een realiteit waar we niet omheen kunnen. We hangen allemaal af van energieleveranciers die veel voor ons bepalen. ModuleOne helpt om energie aan te kopen op het moment dat dat het meest voordelig is en die energie nadien in te zetten in de ruimte waar je dat wenst. Dit zeer functionele object springt er bovenuit dankzij zijn vormgeving. 
MyGrid ModuleOne™

Hoe is het idee voor dit project ontstaan?

In mijn appartement in Brussel werd ik me bewust van de beperkingen die veel stadsbewoners ondervinden als ze toegang proberen te krijgen tot duurzame energieoplossingen. Traditionele methodes zoals zonnepanelen of grote thuisbatterijen zijn vaak niet haalbaar in een stedelijke omgeving met beperkte ruimte. Dat besef leidde tot de ontwikkeling van de ModuleOne, een compacte, plug-and-play thuisbatterij die gemakkelijk in elk huishouden kan worden geïntegreerd, of het nu een appartement of een vrijstaande woning is. Door die hardware te combineren met een mobiele applicatie en een cloudplatform, creëerden we het MyGrid-ecosysteem als een allesomvattende oplossing voor stedelijke én landelijke gebruikers.

Wat maakt jullie project zo bijzonder?

Wat MyGrid uniek maakt, is de holistische aanpak van energiemanagement via drie componenten: een gebruiksvriendelijke thuisbatterij, een mobiele app en een cloudplatform. Onze ModuleOne batterij is plug-and-play en past in een gewoon stopcontact, wat de installatie eenvoudig maakt. Daardoor wordt de energietransitie toegankelijk voor iedereen, niet alleen voor mensen met technische knowhow of diepe zakken. Bovendien bieden we geavanceerde diensten aan zoals een dynamische prijsstelling en peer-to-peer energiehandel, die normaal alleen voor grootschalige systemen beschikbaar zijn. Dat maakt duurzame energie en geavanceerd energiebeheer beschikbaar voor de massa. Daarmee stimuleren we niet alleen energie-efficiëntie maar ook het gebruik van hernieuwbare bronnen. Dat heeft het potentieel om het energienetwerk als geheel te stabiliseren en de CO2-uitstoot te verminderen. Zo kan iedereen bijdragen tot een meer duurzame en verantwoorde wereld.

Hebben jullie nog verdere plannen met dit project?

We hebben ambitieuze plannen voor de verdere ontwikkeling van MyGrid. Een van onze prioriteiten is het uitbreiden van de functionaliteiten van onze mobiele app en ons cloudplatform om nog meer geavanceerde diensten te kunnen aanbieden, zoals AI-gestuurde energiebeheeropties en real-time analyses. Daarnaast zijn er plannen om internationaal uit te breiden en nieuwe markten te betreden. Dat zal waarschijnlijk beginnen binnen de Europese Unie en later uitgebreid worden naar andere regio's. Op de langere termijn willen we samenwerken met energieleveranciers en overheden om de implementatie van duurzame energieoplossingen te versnellen. Het uiteindelijke doel is om van MyGrid een toonaangevende speler te maken in de wereldwijde energietransitie.