Reglement

Op deze pagina vind je meer informatie over het reglement van de Henry van de Velde Awards.

Categorieën

Producten, (onderzoeks)projecten, diensten of systemen kunnen voor de editie 2023 meedingen naar een Gold, Silver of Bronze Award binnen de volgende negen categorieën:

Business Innovation: een designprijs voor innovatieve oplossingen in de industrie of in professionele omgevingen die zorgen voor optimalisatie en efficiëntie van logistieke en productieprocessen, voor betere werkomstandigheden en die eveneens bijdragen tot een gezondere planeet. De focus ligt op efficiëntiewinst, demonteerbaarheid, modulariteit, nieuwe technologie, automatisatie, robotisatie. 

Consumer: een designprijs voor nieuwe of verbeterde (semi-)industriële eindproducten en slimme oplossingen die het individuele leven verbeteren en vergemakkelijken, binnen de domeinen van lifestyle, welzijn, voeding, mobiliteit, media en ontspanning. 

Crafts: een designprijs voor een zinvol product, object of project dat door toedoen van designgedreven vakmanschap naar een hoger niveau getild wordt in zijn productieproces, materiaalkeuze, vorm, afwerking. ‘Zinvol’ is een product dat grenzen verlegt, meerwaarde creëert in een brede maatschappelijke context, een object dat ontroert en dat je koestert, initieel niet bestemd is voor massaproductie en dat bijzonder is in zijn DNA. 

Design Research: een designprijs voor zinvolle, inspirerende en visionaire scenario’s en concepten die het resultaat zijn van een op gedegen onderzoek gebaseerde ontwerppraktijk en die opportuniteiten aanreiken voor de toekomst van mens en planeet. 

Digital Product: een designprijs voor een nieuw of verbeterd digitaal product waarbij design strategisch ingezet wordt. Dit kan gaan om websites, digitale campagnes en toepassingen en overige diensten die mensen creatieve online communicatie laten zien. Deze categorie zet ontwerpers in de kijker die de artistieke en technologische mogelijkheden van het medium verleggen. 

Environment: een designprijs voor onderzoek, nieuwe of verbeterde systemen, diensten en producten die complexe milieuvraagstukken vanuit een collaboratieve benadering aanpakken en die de maatschappij dichter bij de oplossing brengt of beter laat omgaan met de problematiek. Deze systemen, diensten of producten die het resultaat zijn van kruisbestuiving kunnen oplossingen aanreiken voor de klimaatverandering en luchtvervuiling, het schaarser worden van grondstoffen, het bevorderen van duurzame voedselproductie, het structureel oplossen van het fileleed of van geluidsoverlast, enz. 

Graphics: een designprijs voor een product, dienst of systeem, analoog of digitaal, waarbij de vorm van communicatie of de communicatiedrager duidelijk een meerwaarde heeft en zorgt voor heldere communicatie die zijn doelgroep effectief bereikt. Dit kunnen zijn: de vormgeving van letters, boeken, catalogi, brochures, tijdschriften en kranten, aankondigingen en posters, uitnodigingen, kalenders, maar ook illustraties, storytelling en infographics, webdesign en motion graphics, corporate identity, campagnes en bewegwijzering. 

Habitat: een designprijs voor een nieuw of verbeterd product dat zorgt voor aangenaam wonen of comfortabel thuiswerken en zo bijdraagt tot persoonlijk welzijn. Dit kan zijn: in- en outdoormeubilair, kantoormeubilair en -accessoires, interieurtextiel, verlichting, tafelgerei, high end interieurobjecten. 

Spaces: een designprijs voor nieuwe of verbeterde systemen of diensten die een particuliere, publieke of professionele omgeving/ruimte vormgeven, (mee) organiseren en het vertoeven in deze ruimte aangenamer maken en vlotter doen verlopen. Dit kunnen zijn: inrichting van woningen, kantoorruimtes, publieke ruimte, commerciële ruimtes, maar ook modulaire concepten. 

Behalve voor deze negen categorieën wordt ook een Henry van de Velde Gold Award uitgereikt voor: 

Lifetime Achievement: een designprijs voor een ontwerper die of ontwerpbureau dat minstens 30 jaar actief is en op economisch, maatschappelijk en/of cultureel vlak nationaal impact gehad heeft met zijn/haar designactiviteiten en een internationale speler is in de sector. Deze award wordt voorgedragen door de leden van de jury. 

Young Talent: een designprijs ter stimulering van een jong talent of bureau dat maximaal 10 jaar actief is binnen de sector. Bij de beoordeling staat de ontwerper of het bureau centraal en wordt de maatschappelijke relevantie en de kwaliteit van de gehele portfolio bekeken. Deze award wordt voorgedragen door de leden van de jury. De laureaat ontvangt een geldprijs van 10.000 euro. 

Company: een designprijs voor bedrijven die designers en vormgeving strategisch inzetten voor hun bedrijf of instelling. Hiermee wordt goed opdrachtgeverschap in relatie tot design beloond. Belangrijke criteria zijn de mate van professionaliteit, strategie, duurzaamheid en innovatie. Deze award wordt voorgedragen door de leden van de jury. 

Ecodesign by OVAM: een designprijs voor een bedrijf dat of ontwerper die fungeert als rolmodel voor andere ontwerpers. Deze laureaat overtuigt de jury door een weldoordachte keuze voor principes van ecodesign als rode draad door de hele bedrijfscultuur en -strategie en/of door de ontworpen producten en diensten. Belangrijke criteria zijn de impact, potentiële groei, visie en continuïteit binnen het duurzaamheidsthema. Deze award wordt voorgedragen door de leden van de jury. 

Public: De publieksprijs wordt uitgereikt aan het project met de meeste voorkeurstemmen van het publiek. Er kan online gestemd worden op alle bekroonde producten, diensten en (onderzoeks)projecten uit de negen categorieën beschreven in art. 6. De laureaten Lifetime Achievement, Young Talent, Company en Ecodesign by OVAM komen niet in aanmerking.

Criteria

De wedstrijd staat open voor producten, diensten en onderzoeken die voldoen aan de hieronder beschreven criteria:

 1. De inzendingen hebben een duidelijke Vlaamse link, hetzij via de ontwerper of het ontwerpbureau, hetzij via de opdrachtgever of klant. 

 2. De deelnemende projecten voldoen aan de ‘good design’-criteria: goed design heeft impact, is zinvol, vernieuwend, functioneel, vormelijk weldoordacht, milieuvriendelijk en duurzaam, professioneel afgewerkt en met respect voor de gebruikte technieken en materialen. 

 3. Ingediende service, systemic en socialdesignprojecten of onderzoeksprojecten zullen beoordeeld worden op basis van het resultaat en van wat kenmerkend is voor deze methodiek of attitude: de mens staat centraal; oplossingen ontstaan uit samenwerking; er wordt gekeken naar de volledige context; ontwerptechnieken zorgen voor concreet en oplossend denken; het is een stap-voor-stap proces waarbij regelmatig getest en geëvalueerd wordt. 

 4. Het product is in zijn huidige vorm gelanceerd op de markt tussen 1 april 2021 en 31 mei 2022, en het traject van de onderzoeken, diensten en projecten is afgerond na 1 april 2021.
   
 5. De inzending gebeurt gratis en online via het inschrijvingsformulier op henryvandevelde.be, volledig en binnen de gestelde termijn. 

Procedure

 1. Zowel het ontwerpbureau als de opdrachtgever of klant kunnen indienen.

 2. Inschrijven kan online op de website henryvandevelde.be van 29 maart 2022 om 9u tot 31 mei 2022 om 23u59.

 3. Deelname is volledig gratis.

 4. Eén project kan maximaal in twee categorieën worden ingediend.

 5. Bij iedere categorie waarvoor men inschrijft, dient een duidelijke motivatie geschreven te worden waarom het project binnen deze categorie een meerwaarde biedt en welke impact het heeft.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen en antwoorden over deelname aan de Henry van de Velde Awards.

Kan ik me met meerdere projecten inschrijven?

Je kan je inderdaad met meerdere projecten inschrijven. Beschouw deze als een aparte inzending, waarvoor je dus telkens een apart deelnameformulier dient in te vullen. Uitzondering hierop vormen de productfamilies (of productvarianten), die je wel als één inzending kan beschouwen.

Kan ik me met één project in meerdere categorieën inschrijven?

Met één project kan je je in maximum twee categorieën inschrijven. We raden je aan de omschrijvingen van de verschillende categorieën goed te lezen. Indien je dan toch nog twijfelt, kan je voor advies contact opnemen via info@henryvandevelde.be.

Is deelnemen gratis?

Deelnemen aan de Henry van de Velde Awards is volledig gratis. Ook de deelname aan de tentoonstelling in Bozar is gratis. Het kost jou enkel tijd om jouw project voldoende te beschrijven en te illustreren zodat de jury het kan beoordelen. Eens je geselecteerd bent voor de tweede selectieronde sta je zelf in voor het transport naar en van de locatie van deze selectieronde (locatie en data: zie reglement). Indien je een award wint, neem je automatisch deel aan de tentoonstelling in Bozar en sta je ook in voor het ter beschikking stellen van het winnende project gedurende de ganse looptijd van de expo én het transport naar en van Bozar.

Mag ik indienen als mijn product pas in het najaar wordt gelanceerd?

Projecten die in aanmerking komen voor de awards van editie 2023 moeten op de markt gelanceerd zijn tussen 1 april 2021 en 31 mei 2022. Lanceer je pas na 31 mei 2022? Geen nood! De Henry van de Velde Awards komen elk jaar terug. Vanaf maart 2023 kan je indienen voor de volgende editie en maak je evenveel kans om alsnog een award te winnen.

Het is me niet duidelijk voor welke categorie ik me best inschrijf met mijn project. Met wie kan ik dit verder bespreken?

Vermits je met een project slechts kan inschrijven in maximum twee categorieën is het heel belangrijk om de juiste keuze te maken. De omschrijving van de verschillende categorieën vind je bovenaan deze pagina terug. Als je dan toch nog twijfelt, kan je ons contacteren op info@henryvandevelde.be.

Kan ik me ook inschrijven voor de Lifetime Achievement, Young Talent, Company of Ecodesign by OVAM Award?

Voor deze awards kan je je niet inschrijven. Deze worden door de jury aangeduid.

Waarom zou ik deelnemen aan de Henry van de Velde Awards?

De Henry van de Velde Awards zijn de meest prestigieuze designprijzen in Vlaanderen. Door eraan deel te nemen maak je kans om jouw project toe te voegen aan het lijstje van award winning designs. En dat zonder enige financiële bijdrage. Het is een unieke kans om opgemerkt te worden, niet alleen door de professionele jury, maar als gelauwerd designer bouw je ook verder aan jouw credibiliteit tegenover mogelijke opdrachtgevers, en als opdrachtgever krijg je de kans om jouw naar waarde geschatte product extra in de kijker te zetten bij het brede publiek. Tijdens een feestelijke ceremonie en netwerkmoment in het bijzijn van zowat de volledige designsector worden zowel de winnaars in de bloemetjes gezet. Elke winnaar wordt tevens opgenomen in een exclusieve tentoonstelling in Bozar, alsook de publicatie, en maakt deel uit van een uitgebreide internationale communicatiecampagne. 

“Na het ontvangen van deze award heb ik enorm veel positieve reacties gekregen. Het leverde me mooie visibiliteit en erkenning op én gaf ook een boost aan mijn verkoop”

Hanne De Wyngaert, Henry van de Velde Collective Award 16

Tijdslijn

29 maart 2022
Lancering

De oproep om in te schrijven voor de Henry van de Velde Awards 23 wordt gelanceerd. 

31 mei 2022
Deadline voor inschrijving

Ontwerpers en bedrijven krijgen ruim de tijd om hun beste werk van het afgelopen jaar gratis in te schrijven voor deze wedstrijd.

1 juli 2022
Selectieronde 1

De jury komt een eerste keer samen om alle ingediende projecten te overlopen. De beste projecten uit elke categorie worden geselecteerd om naar de volgende ronde te gaan.

31 augustus 2022
Selectieronde 2

De jury komt een tweede keer samen om de geselecteerde projecten uit de eerste ronde fysiek te bekijken en de winnaars te bepalen.

15 november 2022
Bekendmaking van de winnaars Henry van de Velde Awards 23

De 27 winnaars van de wedstrijd worden bekendgemaakt.

15 november 2022
Start online stemming voor de Public Gold Award 23

Vanaf nu kan je stemmen op je favoriete project voor de Public Gold Award.

20 december 2022
Einde online stemming voor de Public Gold Award 23

20 december is de laatste dag om te stemmen op jouw favoriet!

7 februari 2023
Awardshow met bekendmaking winnaars Henry van de Velde Awards 23

De jaarlijkse feestelijke uitreiking van de Henry van de Velde Awards vindt plaats in Bozar in Brussel en wordt gevolgd door de opening van de tentoonstelling in de Foyers en een receptie in de Hortahal.

8 februari 2023
Begin tentoonstelling in Bozar

Eerste dag van de tentoonstelling van de Henry van de Velde Awards 23 die gratis kan bezocht worden.

2 april 2023
Einde tentoonstelling in Bozar

Laatste dag van de tentoonstelling. Tot dan kunnen de bezoekers de (gratis) expo in Bozar in Brussel bezichtigen.