CIRCL is een digitaal woonconcept dat op industriële wijze duurzame (ver)nieuwbouwprojecten realiseert.
CIRCL, dat staat voor ‘Creating Innovative Residential Compact Living Spaces’, is een digitaal woonconcept dat (ver)nieuwbouwprojecten realiseert. De software creëert verschillende varianten van het project om aan de klant voor te stellen. Die kan alle mogelijke keuzes uitproberen, waarbij de impact van elke keuze op de totaalprijs wordt weergegeven. Een woning kan grotendeels industrieel geproduceerd worden, waardoor ze er in zes weken staat. Een woning is energiezuinig, volledig modulair en demonteerbaar, zodat alle onderdelen hergebruikt kunnen worden. De woning bestaat voor 70% uit biogebaseerde materialen en voor 40% uit gerecycleerde materialen.
CIRCL herdenkt de traditionele woningbouw door op een slimme manier 2D- en 3D-modules en componenten te combineren. De unieke dimensies en de connectie van die industrieel vervaardigde modules in combinatie met een gestandaardiseerde positionering van de verschillende technische functies maken het tot een snel op te bouwen systeem. Ook de uitbreiding en het hergebruik van die modules wordt daardoor mogelijk. De gebruiker kan met de bijbehorende software het ontwerp snel afstemmen op de specifieke bouwomgeving en het personaliseren ervan.
Wim Pieters, oprichter van CIRCL binnen de Groep Vanhout, heeft een passie voor duurzaamheid in de bouw. Hij heeft de Groep Vanhout in contact gebracht met het Interreg-project Circular & Biobased Construction Industry (CBCI) van de KULeuven, Kamp C, Embuild en Buildwise, waarin een eerste prototypewoning werd gebouwd en getest op basis van het bouwconcept dat de Groep Vanhout had ontwikkeld. Peter Bertels, medeoprichter van CIRCL binnen de Groep Vanhout, heeft een passie voor digitale innovatie. Binnen de Groep Vanhout kreeg hij de kans om de basis van de software te ontwikkelen, waardoor CIRCL het eerste radicaal digitale bouwbedrijf van Vlaanderen kan worden. Het duurzame bouwconcept en de digitale aanpak vormen de perfecte combinatie voor een maximale klimaatimpact in de bouw.
Er zijn heel wat dingen die CIRCL bijzonder maken. Wij zijn onder meer bijzonder trots op de combinatie van duurzaamheid en digitalisering. In de bouwsector spreekt de laatste jaren iedereen (bijvoorbeeld in elke studie van Buildwise, KPMG en McKinsey) over die twee aspecten als dé grote trends voor de toekomst. Met CIRCL brengen we die concreet in de praktijk. Ons moederbedrijf Groep Vanhout is zich al jaren bewust van duurzaamheid, maar met CIRCL gaan we op dat vlak all the way, veel verder dan ooit. Hetzelfde geldt voor digitalisering: met CIRCL hebben we voor het eerst een een-op-een-link van digitaal ontwerp en digitale prijsofferteberekening tot en met industriële productie van de onderdelen en montage op de werf en de oplevering van een digitaal as-built-dossier.
De bouwsector staat voor 36% van al het industrieel afval, 40% van de CO2-uitstoot en 50% van het energieverbruik. Om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn, volstaat het niet om enkel nieuwe woningen duurzaam te bouwen. 85% van alle gebouwen die in 2050 in de Europese Unie zullen staan, bestaan nu al. Een gigantische renovatiegolf is noodzakelijk. CIRCL-woningen zijn 70% biobased, bestaan uit 40% gerecycleerd materiaal en hebben altijd een negatief energielabel, helemaal klaar voor een klimaatvriendelijke toekomst. CIRCL biedt een oplossing voor zowel nieuwbouw op een stuk bouwgrond als voor sloop en herbouw van oude (krot)woningen. De digitale aanpak van CIRCL gaat de renovatie versnellen omdat klanten supersnel een beeld krijgen van wat er mogelijk is met hun krot en tegen welke prijs.