<Elegy>

Designer
Kexin Zhang
Materiaal
rattenbotten, marterbotten, folie van zijderupscocons, beenderas
Techniek
taxidermie
Uitvoering
ambachtelijk

<Elegy> is een artistiek project waarbij dierenbotten als uitdrukking van rouw en respect werden gebruikt.

<Elegy> wil de vervormde waarden van het leven binnen het antropocentrisme in vraag stellen, meer bepaald de menselijke uitbuiting van dieren. Mensen hechten verschillende waarden aan dieren, gebaseerd op allerlei subjectieve redenen. Huisdieren zijn kostbaar en schattig, terwijl ratten op straat walgelijk en waardeloos zijn. Mensen nemen nuttige delen van dieren en gooien de nutteloze delen weg. Kexin Zhang verzamelde resten van dieren en transformeerde die om rouw en respect te uiten.

De jury over <Elegy>:

Voor deze artefacten zijn dierenbotjes op een oneigenlijke, maar fascinerende manier in elkaar gepuzzeld tot een sierobject. De objecten geven overleden dieren een nieuwe bestaansreden, ook al door de raadselachtigheid van het materiaal. <Elegy> confronteert ons met onze eigen sterfelijkheid.
<Elegy> - Kexin Zhang © Nuo Chen

Hoe is het idee voor dit project ontstaan?

We leven in een efficiënt en industrieel tijdperk. Mensen denken erg winstgericht. Ik heb gemerkt dat mensen verschillende waarden toekennen aan dieren, gebaseerd op verschillende subjectieve redenen. Huisdieren zijn bijvoorbeeld kostbaar en schattig, terwijl ratten op straat walgelijk en waardeloos zijn. In veel bedrijfstakken meten mensen de waarde van dierenlevens ook af aan de vraag of ze er voordeel uit kunnen halen. Mensen gebruiken bruikbare onderdelen van dieren en gooien de nutteloze onderdelen weg. Ik voel me verdrietig en machteloos bij dat fenomeen. Daarom verzamelde ik dierlijke resten om er een visueel contrast mee te creëren. Ik transformeerde die voorwerpen die mensen als nutteloos of afstotend beschouwen, in een gevoel van kostbaarheid en verdriet om mijn rouw en respect uit te drukken.

Wat maakt jouw project zo bijzonder?

Wat mijn project bijzonder maakt, is de keuze van de materialen en de manier waarop ze worden gebruikt. Ik koos materialen die te maken hebben met dieren en die normaal gezien als waardeloos worden beschouwd. Ik experimenteerde ermee en manipuleerde ze om ze er contrasterend uit te laten zien. Ik wilde dat ze er delicaat en breekbaar uitzagen en tegelijk mooi en treurig. Ik maakte de objecten uit de ribben en staartbeenderen van ratten. Ik maakte ook bloemblaadjes van het vlies van zijderupscocons en maalde de overgebleven botjes tot poeder om er crèmekleurige bloemen mee te maken. 

Heb je nog verdere plannen met dit project?

Ik wil verder op zoek gaan naar diergerelateerde restanten en nieuwe mogelijkheden verkennen. Ik wil voor elk materiaal een speciale waarde en toepassing vinden. Op die manier kan ik het thema verder uitdiepen.