Robi

Designbureau
Achilles Design
Opdrachtgever
Robinetto
Afmetingen
50 x 14 x 14 cm (Robi Box), Ø 7 x 3 cm (Robi Knop)
Materiaal
sheet metal, recycled PET, EVA, (GF)PA, Zamak
Techniek
diecut, lasercut, bending, extrusion, injection moulding, diecasting
Uitvoering
industrieel

Robi is een modulaire onder-de-gootsteenoplossing die leidingwater filtert en verrijkt.

Robi is een modulaire onder-de-gootsteenoplossing die leidingwater filtert. Het verrijkt het kraanwater door een keuze aan capsules die de smaak van flessenwater benaderen. Robi is een ecosysteem dat bestaat uit een module onder de gootsteen, Robi Box, de drager van de Robi Capsule, en wordt vanop afstand bediend met de Robi Knop. De Robi App monitort het gebruik. Robi wil impact hebben op het gedrag van de consument en de aankoop van flessenwater tegengaan. Het toestel is laagdrempelig naar installatie en gebruik.

De jury over Robi:

Het product onderscheidt zich doordat het heel gemakkelijk inpasbaar is in bestaande (thuis)situaties. Het overstijgt daarmee de toegankelijkheid van de huidige systemen. Het is ook heel gemakkelijk te bedienen. Robi is bedoeld om deel te gaan uitmaken van een serie die water kan bieden met verschillende gradaties in mineralisatie.
Robi

Hoe is het idee voor dit project ontstaan?

Ons bedrijf wil impact hebben. We willen op zo veel mogelijk plaatsen flessenwater vervangen door gezuiverd kraantjeswater. Aangezien meer dan 60% van het flessenwater in België thuis wordt geconsumeerd, moesten we met een thuisoplossing komen. Tijdens een van onze brainstorms kwamen we op het idee dat drinkwater nemen een soort herkenbaar ritueel zou moeten worden, iets dat verschilt van de kraan opendraaien om bijvoorbeeld je handen te wassen. En zo kwamen we op het idee om met een eenvoudige knop te werken. ‘Het water van de knop’ was geboren!

Wat maakt jullie project zo bijzonder?

Het project focust op verandering, niet op een zoveelste waterverzachter. We vertrekken vanuit een heel eenvoudig principe: water verpakken en transporteren is absurd! Hoe komt het dat zoveel mensen nog steeds water uit de fles drinken wanneer leidingwater perfect drinkbaar is én hoe slagen we erin om flessenwaterdrinkers voor leidingwater te doen kiezen? Na grondig onderzoek en vanuit onze B2B-ervaring bleek het antwoord op de eerste vraag: de smaak. Als oplossing op vraag twee biedt Robi verschillende capsules aan. Zij verrijken het leidingwater met een specifieke smaak. Zo komt je favoriete flessenwater recht uit de keukenkraan. Bij Robi hoort ook een app die bijhoudt hoeveel water je dagelijks drinkt. Dat rekent hij om in aantal flessen om de overtuigde flessenwaterdrinker te motiveren. 

Hoe draagt het bij tot een betere wereld?

Robinetto is een impactonderneming met een missie: het reduceren van de afvalberg en de CO2-voetafdruk die veroorzaakt wordt door verpakking, distributie, transport en het gebruik van water in flessen. Wanneer we de consument willen overtuigen, spreken we van een gedragswijziging. Onze missie is heel duidelijk en niemand twijfelt eraan. Het is geen ver-van-mijn-bedshow. Maar de consument is een gewoontedier en daarop ingrijpen is onze uitdaging. Robi is een toegankelijke oplossing die bovendien geld bespaart. Onze missie is geslaagd als die 40% van de flessenwaterdrinkers in België hun gewoonte bijdraait. Zo draagt ook de consument bij tot een betere wereld.

Robi