nADA

Designbureau
ACE Packaging
Materiaal
papier en composteerbare coating
Techniek
inline productie
Uitvoering
industrieel

nADA is een 100% papieren zak met geïntegreerde vensterzone die volledig recycleerbaar is.

nADA is de eerste 100% papieren zak met geïntegreerde vensterzone die recycleerbaar is. Doordat de volledige zak uit één materiaal bestaat, kan de eindgebruiker geen recyclagefouten meer maken. Het aantal lijmstroken werd ook gehalveerd. Door een speciaal productieproces wordt de zone transparant gemaakt, wat maakt dat het product zichtbaar is door de verpakking heen. De vorm en grootte van het venster zijn vrij te bepalen door de klant.

De jury over nADA:

nADA is een vertaalslag van een product dat uit meerdere materialen bestaat – de traditionele broodzak – naar een product in een monomateriaal. De functionaliteit van een plastic venster wordt opgenomen in het papier. Die ogenschijnlijk kleine innovatie heeft een belangrijk voordeel: de zak wordt volledig recycleerbaar. Die eenvoud gecombineerd met de impact charmeerde de jury.
nADA © French Beans Photography

Wat betekent deze award voor jullie?

Deze award geeft ons de bevestiging dat we goed bezig zijn, dat we op een goed spoor zitten op het vlak van ecologie. We willen de wereld hiermee veroveren en zien nog veel andere mogelijkheden.

Hoe is het idee voor dit project ontstaan?

Eigenlijk is het per toeval ontstaan, door heel veel te testen, te zoeken en te proberen, maar ook te falen. We zijn echt in de uitwerking gevlogen. We werken samen met Siris en VLAIO om er echt een succes van te maken.

Wat maakt jullie project zo bijzonder?

Het grootste voordeel van nADA is dat het bestaat uit een recycleerbaar monomateriaal. Transparantie in het papier zelf aanbrengen creëert een grote ecologische impact. Het is bovendien goedkoper en eenvoudiger te produceren dan de huidige vensterzak met plastic venster. Ook voor de klant komt het voordeliger uit.