Axiles Bionics Lunaris

Designbureau
Achilles Design
Opdrachtgever
Axiles Bionics
Afmetingen
30 x 30 x 15 cm
Materiaal
aluminium, titanium, carbonvezel, TPE, ABS
Techniek
CNC-frezen, 3D-printing, spuitgieten
Uitvoering
industrieel

Axiles Bionics Lunaris is een enkelvoetprothese die de bewegingen van de enkel en voet nabootst.

Axiles Bionics Lunaris is een innovatieve en mechanische oplossing die uiterst precies de bewegingen van de enkel en de voet nabootst. Daardoor behoren comfort en dynamiek opnieuw tot het leven van personen met een prothese. Zelfs oneffen terrein en trappen vormen geen hindernissen meer. Ook inclusiviteit behoort tot de specificaties. Door af te stappen van een traditionele klinische en orthopedische uitstraling wil Lunaris een meer menselijke en emotionele connectie maken met zijn gebruikers.

De jury over Axiles Bionics Lunaris:

Het ontwerpbureau is erin geslaagd een product met een negatieve connotatie te vertalen naar een heel mooi hightech gewricht. Een combinatie van oplossingen op het gebied van biomechanica, materiaalgebruik en digitale connectiviteit creëert comfort en daarmee een hogere acceptatiegraad bij de gebruiker.
Axiles Bionics Lunaris

Wat betekent deze award voor jullie?

Ontwerpers en ingenieurs staan vaak alweer achter de tekentafel wanneer nieuwe producten succes oogsten. Een Henry van de Velde Award ontvangen is een mooie erkenning en zet ontwerpers in de kijker bij het ontwikkelen van een product. Wij vinden het verrassend en fantastisch dat dit type product een designprijs kan winnen. Deze award bevestigt de boeiende en fijne samenwerking tussen twee bedrijven, Axiles Bionics en Achilles Design.

Hoe is het idee voor dit project ontstaan?

Het idee is uiteraard ontstaan bij onze klant, Axiles Bionics. Na de eerste briefing samen werd ons snel duidelijk in welke richting het project kon en mocht groeien. We zijn zeer enthousiast dat we die visie doorheen het hele project hebben kunnen vasthouden.

Wat maakt jullie project zo bijzonder?

Een menselijke voet nabootsen met techniek is een uitzonderlijk complexe opdracht. Ons respect voor de natuur en de mens is alleen maar gegroeid. De Lunaris is een baanbrekende nieuwe oplossing voor een enkelvoetprothese, zowel op het vlak van (bio)mechanica als op het vlak van vormgeving. Deze synergie tussen ingenieurschap en design werd van het begin als een belangrijke driver naar voren geschoven.

Tijdens het webinar rond zorg van Flanders DC deden vier Henry van de Velde Award Winners 24 hun verhaal. Tim Ruytjens van Achilles Design praatte over de ontwikkeling van de enkelvoetprothese.