S.P.A.T. is een medisch toestel om huidpriktests uit te voeren bij allergiepatiënten.
S.P.A.T. (Skin Prick Automated Test) is een medisch toestel dat huidpriktests uitvoert bij allergiepatiënten op een snellere en kostenefficiëntere manier. Het touchscreen, de compacte behuizing en de intuïtieve bediening van het toestel maken het voor zowel de arts als de patiënt erg gebruiksvriendelijk en efficiënt. Het automatiseren van huidpriktests zorgt voor meer consistente, nauwkeurigere en digitale testresultaten en kost het medisch personeel bovendien minder tijd.
Een uiterst relevant product vanuit een groeiende problematiek, waarbij automatisatie noodzakelijk is om de snelheid en capaciteit drastisch te verhogen. De eenvoud van bediening, de heldere en eenduidige output, de compactheid en verplaatsbaarheid van het toestel maken S.P.A.T. breed inzetbaar. Door de exacte meetcondities zijn de resultaten uitermate betrouwbaar.
30% van de wereldbevolking lijdt aan allergieën, maar 45% van hen krijgt te maken met een initiële verkeerde diagnose. Hippo Dx, een medtechstart-up, werd in het leven geroepen in 2020 vanwege de noodzaak van automatisering, standaardisatie en digitalisering in huidprikallergietesten. S.P.A.T., een geavanceerd medisch apparaat voor huidprikallergietesten is ontwikkeld door Senne Gorris (KNO-arts), Wim Hofkens (mechatronica-ingenieur) en Peter De Roovere (software-ingenieur). S.P.A.T. werd ontwikkeld door artsen en ontworpen voor patiënten en biedt snellere, nauwkeurigere en meer consistente allergietests aan op een kostenefficiënte manier.
S.P.A.T. is de eerste innovatieve oplossing die het proces van huidprikallergietesten automatiseert en de digitalisering van de testresultaten mogelijk maakt. S.P.A.T. voert twaalf gelijktijdige prikken uit in slechts tien seconden en maakt na vijftien minuten afbeeldingen van de geprikte plekken. Dat levert meer consistente en gedigitaliseerde testresultaten op. Het vermindert variabiliteit en menselijke fouten en helpt artsen op het diagnostische pad.
De handmatige huidprikallergietest is sinds de jaren 1960 niet meer geëvolueerd. Er was dus een sterke behoefte aan automatisering, standaardisatie en digitalisering. Ons geautomatiseerde systeem biedt een oplossing om effectief om te gaan met de hoge werkdruk en het tekort aan zorgverleners in ziekenhuizen. Door minder tijd te vergen van het zorgpersoneel krijgt dat meer tijd om optimale zorg aan te bieden aan de patiënten. Bovendien zijn de priktesten minder pijnlijk voor de patiënten.
Tijdens het webinar rond zorg van Flanders DC deden vier Henry van de Velde Award Winners 24 hun verhaal. Wouter Hendrickx van Verhaert ging dieper in op de ontwikkeling van S.P.A.T..