LL102

Designbureau
URA - Yves Malysse Kiki Verbeeck
Opdrachtgever
Stad Gent, dienst Cultuur
Partners
Dejardin bv
Afmetingen
484 x 235 x 3.100 mm
Materiaal
staalplaat van 15 mm
Uitvoering
ambachtelijk

LL102 is een artistieke integratie aan de voetgangerstunnel onder de spoorweg in Ledeberg.

LL102 is een artistieke integratie aan de voetgangerstunnel onder de spoorweg in Ledeberg. Het doorzicht van die tunnel wordt gevormd door de atypische beweging doorheen de tunnel. Het project tracht die beweging te verscherpen door de ingangen vormelijk te accentueren. Door een stalen structuur te plaatsen die in dialoog gaat met het bestaande perspectief, wordt het doorzicht duidelijker gedefinieerd. Het dagelijks gebruik van de tunnel wordt op die manier aangenamer gemaakt voor de buurtbewoners.

De jury over LL102:

Deze overkapping toont hoe je met weinig materiaal en een kleine ingreep een zeer groot effect kan bereiken. Het gaat om een historisch moeilijke en lage doorgang die toch vaak gebruikt wordt. De nadelen worden op een speelse manier omgebogen tot een sterkte. Doorheen de trechter lopen wordt een avontuur, een ervaring waar je naar uitkijkt. 
LL102 © Filip Dujardin

Wat betekent deze award voor jullie?

Een architect is een ontwerper, maar is ook vormgever en kunstenaar. In de traditie van grootmeester Henry van de Velde zelf ontwierp URA een structuur die het dagelijks leven van de bewoners rond de Frans De Coninckstraat beïnvloedt, faciliteert en mooier maakt. Een totaalaanpak die zowel functioneel als esthetisch zoekt naar die ene unieke oplossing. We weten dat we met dit project een buitenbeentje zijn in de selectie, maar we vinden het belangrijk het signaal te geven dat architecten zich moeten bezighouden met het verbeteren van het dagelijks gebruik van de publieke ruimte in de stad. Net als Henry van de Velde willen wij alle disciplines toepassen om te komen tot een betere, mooiere wereld. 

Hoe is het idee voor dit project ontstaan?

URA voerde in 2007 een manifestisch onderzoek naar het dagelijks gebruik van de publieke ruimte. Voor dat onderzoek wandelden en keken we rond en we vonden in de publieke ruimte van de stad kleine dagdagelijkse ergernissen. Die pakten we vervolgens aan en verbeterden ze. Dat resulteerde in de publicatie BXL100, dat op 10.000 exemplaren werd verdeeld bij bewoners en de overheid. Die studie resulteerde in diverse projecten, die wij graag installaties noemen, die het leven aangenamer maken. In Ledeberg leefde een vraag naar een verbetering van het dagelijks gebruik van de publieke ruimte. Daarop gaven wij vorm aan twee installaties, waaronder LL102, waarvan LL staat voor Ledeberg Leeft.

Hoe draagt het bij tot een betere wereld?

Wij geloven heel erg in het beter, mooier en aangenamer maken van de wereld, en dan vooral door middel van architecturale en artistieke interventies in de publieke ruimte. Goede vormgeving is overal gewenst. Het resultaat van een geslaagde interventie in de publieke ruimte is als een goede deurknop, als een mes dat comfortabel in de hand ligt, als een zetel die zich vormt naar het dagelijks gebruik. Een zichtbare onzichtbare zucht in het dagelijks leven van de Gentenaar.