Fairbuds XL

Designbureau
Studio Dott
Opdrachtgever
Fairphone
Afmetingen
190 x 180 x 70 mm / 330g
Materiaal
hoofdtelefoon: 100% gerecycleerd aluminium, meer dan 80% gerecycleerd plastic / oorkussens en hoofdband: vegan leer / elektronische componenten: 100% fairtrade gold / verpakking: gerecycleerd karton / pouch: 100% gerecycleerd materiaal
Techniek
digital hybrid active noise canceling dankzij 6 geïntegreerde microfonen, vervangbare herlaadbare lithium-ion batterij die tot 30 uur meegaat, mogelijkheid tot bekabeld gebruik, werkt ook wanneer de batterij van de hoofdtelefoon leeg is
Uitvoering
industrieel

Fairbuds XL is een modulaire, duurzame hoofdtelefoon met ruisonderdrukking.

Fairbuds XL is een modulaire hoofdtelefoon met ruisonderdrukking die ontworpen is om levenslang mee te gaan. De gebruiker kan zelf alle onderdelen eenvoudig vervangen indien nodig, van de hoofdband en kussens tot de audio-onderdelen. Het toestel heeft fysieke knoppen voor intuïtieve bediening en kan worden ingeklapt om het compact op te bergen. De Fairbuds XL wordt eerlijk geproduceerd met gerecycleerde materialen en is nu ook e-waste-neutraal.

De jury over Fairbuds XL:

Fairbuds XL biedt met de juiste materiaalkeuze, modulaire opbouw en verbindingstechnieken een uitstekend uitgangspunt om het apparaat te herstellen indien nodig. Alle essentiële defecte of versleten onderdelen kunnen door de consument zelf vervangen worden. Dat verlengt de potentiële levensduur van deze hoofdtelefoon enorm. De jury ziet hierin het consumentenproduct van de toekomst.
Fairbuds XL

Wat betekent deze award voor jullie?

Erkenning van peers en professionals en een platform om onze impactvolle ontwerpen te kunnen delen met een groter publiek. Wij zijn bijzonder trots op dit project, dus ja, we delen dit graag. Ontwerpen is een mix van passie, expertise en hard werken. Daarom vinden we het belangrijk om onze successen te vieren. Dat begint eigenlijk al bij het indienen van projecten voor de Henry van de Velde Awards. Dan neem je immers de tijd om stil te staan bij wat we als team de afgelopen tijd gerealiseerd hebben. Als de jury daarna onze inzending ook selecteert, is het feest compleet.  

Wat maakt jullie project zo bijzonder?

Wij storten ons met evenveel enthousiasme op al onze opdrachten, maar het geeft extra energie als je deel uitmaakt van een project dat echte verandering waarmaakt. Fairphone is een pionier op het gebied van duurzame elektronica en breidde na tien jaar ervaring in het smartphonesegment zijn focus uit naar de audiomarkt. Studio Dott was de externe designpartner voor de ontwikkeling van de modulaire hoofdtelefoon Fairbuds XL. Die is bijzonder, omdat alle onderdelen van de hoofdtelefoon vervangbaar en dus repareerbaar zijn, waardoor de hoofdtelefoon levenslang meegaat. Voor ons was die modulariteit een mooie ontwerpuitdaging. Samen met Fairphone en Honsenn, de producent en audiospecialist, hebben we een balans gezocht tussen bouwkwaliteit, esthetiek en gebruiksgemak.

Hoe draagt het bij tot een betere wereld?

De elektronica-industrie kent een 'make-use-dispose'-trend, waardoor het probleem van e-waste jaarlijks toeneemt. Fairbuds XL staat als een kwalitatief en duurzaam alternatief in de audiomarkt. Fairphone introduceert hiermee een unieke mix van eerlijke materialen, betere werkomstandigheden, repareerbaarheid en milieubewustzijn en toont aan dat het anders kan in het segment. De hoofdtelefoons worden vervaardigd uit gerecycleerde materialen, terwijl Fairphone investeert in compensatieprojecten om de CO₂-uitstoot verder te neutraliseren. Het werkt samen met productiepartners om de werkomstandigheden te verbeteren. Fairbuds XL is nu ook e-waste-neutraal.