Alcatraz – muziekbeleving in VR is een festivalbeleving in virtual reality voor rolstoelgebruikers.
Op het Alcatraz Metal Festival wordt de publieksbeleving in de moshpit tot bij rolstoelpatiënten gebracht door middel van een VR-bril. Een cameraman met een 360°-camera schiet tussen het publiek in de frontstage een aantal beelden, die meteen nadien worden gemonteerd. Zogenaamde prison guards bieden de rolstoelpatiënten een VR-bril aan, waardoor ze eventjes virtueel in de menigte staan. Die ervaring is enorm intens, omdat het voor hen onmogelijk is om zich tussen het publiek te begeven.
Alcatraz – muziekbeleving in VR creëert een grote emotionele impact met weinig middelen op een onverwachte plaats zoals een festival. De maatschappelijke relevantie is groot voor rolstoelgebruikers, een groep die vaak over het hoofd wordt gezien. Bovendien wordt de nieuwe VR-technologie op een laagdrempelige manier ingezet. Tijd om meer van dit soort projecten te zien, die technologie inzetten binnen een maatschappelijk relevant thema.
Op Alcatraz, en bij uitbreiding in de hele metal community, heerst een heel groot samenhorigheidsgevoel. Daarom wilden wij iets doen voor rolstoelpatiënten. Zij kunnen zich tijdens een optreden om praktische redenen heel moeilijk tussen het publiek begeven zonder de festivalbeleving te verliezen. En op een metalfestival is een groot deel van de beleving de moshpit. Daarom wilden we die beleving naar hen brengen. VR is daar een uitstekende technologie voor. Als Mozes niet naar de berg kan, brengen we de berg naar Mozes.
We gebruiken een exclusieve technologie voor een heel inclusief verhaal, al is het belangrijkste dat we de ervaring en de beleving van onze rolstoelpatiënten naar een hoger niveau tillen. Voor hen is het een heel emotionele ervaring om tussen het publiek te staan, en alles van op de eerste rij mee te maken. Zo krijgen ze het gevoel dat ze er helemaal bij horen.
We ontwikkelen dit intern verder: we bekijken verschillende technologieën om een nog hogere wow-factor te creëren. We gaan ook samenwerkingen aan met onze artiesten, waarbij we hen overtuigen van en betrekken bij het concept. Samen met hen gaan we fysiek tot bij onze rolstoelpatiënten om hen die belevenis te gunnen. Anderzijds kijken we ook naar de ontwikkeling van VR- en streamingtechnologie, om een ervaring aan te bieden die nog meer ‘live’ is dan wat we nu doen. Technisch is er al heel veel mogelijk, maar meestal hangt daar een stevig prijskaartje aan vast. We onderzoeken ook om deze technologie naar andere festivals te exporteren.
Tijdens het webinar rond zorg van Flanders DC deden vier Henry van de Velde Award Winners 24 hun verhaal. Mario Poncin van Alcatraz lichtte deze VR-toepassing en de verdere mogelijkheden ervan toe.