Zaventem Ateliers

De eigenzinnige ontwerper Lionel Jadot groeit op omringd door makers, met de geur van houtkrullen en het geluid van gereedschap dat hout bewerkt; zijn voorouders — de familie Vanhamme uit Brussel — bezitten en leiden vijf generaties lang een stoelen- en bankenmakerij. “Mijn speeltuin was één grote werkplaats waar meer dan dertig ambachtslieden tegelijk aan het werk waren”, vertelt hij. “Ik raapte restjes op de grond op en bedacht wat ik ermee kon maken. Als ik iets nodig had, ging ik naar de werkplaats om het te maken.” De regel van zijn ouders "Als je iets wil, bouw het dan zelf" zou later allesbepalend blijken.

Over Zaventem Ateliers

  • 2018: De ruimte van 6.000 vierkante meter opent met 25 ateliers waarin twee dozijn verschillende ontwerpers en makers, en ook Lionel Jadot zelf, individueel en samen werken.
  • 2020: Zaventem Ateliers stelt voor het eerst als collectief tentoon op de designbeurs Collectible in Brussel.
  • 2021: 15 van de kunstenaars met werkruimtes in Zaventem Ateliers werken samen aan het ontwerp van een unieke pingpongtafel die wordt tentoongesteld op de beurs Salon Art + Design door Todd Merrill Studio in New York City.
  • 2022: Zaventem Ateliers neemt tijdens de Milan Design Week een industriële ruimte van 3.000 vierkante meter over, de voormalige Necci-fabrieken, in de Milanese wijk Baranzate.
  • 2024: Zaventem Ateliers 2.0 opent zijn deuren in de buurt van Alcácer do Sal in het historische landbouwdorp Herdade da Barrosinha, een uur ten zuiden van Lissabon. 

“De juiste mix van mensen samenbrengen zorgt vanaf het begin voor een goede energie.”

Lionel Jadot - Zaventem Ateliers

De jury over Zaventem Ateliers

De jury reikt de Company Gold Award uit aan Zaventem Ateliers, omwille van het verbindende karakter en de impact op de ontwerpwereld. Het bedrijf, dat geleid wordt door Lionel Jadot, fungeert als collectief waarbij het de designcommunity bij elkaar brengt en kansen creëert voor ontwerpers. Zaventem Ateliers gaat met andere woorden veel verder dan de verhuur van ateliers. Het bewerkstelligt een ecosysteem en doet ‘business’ op een andere manier, door samen te werken en te delen.

Wil je graag een diepte-interview met Lionel Jadot? Bestel dan een exemplaar van onze nieuwste publicatie! Je vindt er een overzicht van alle winnaars van dit jaar, maar we duiken ook in het verleden van 30 jaar awards.  De rijk geïllustreerde publicatie (224 pagina's) is tweetalig (NL-EN) en werd ontworpen door Geoffrey Brusatto. Je kan deze online bestellen aan 10 euro.