RainsOptics Fundus Link

Designbureau
Studio Dott
Opdrachtgever
C-MER RainsOptics
Afmetingen
220 x 210 x 115 mm
Materiaal
plastic omhulsel, hoogwaardige glazen lenzen, rubberen opzetstuk
Techniek
spuitgieten, connectiviteit met bluetooth, herlaadbare lithium-ionbatterij via USB-C, softwareapplicatie
Uitvoering
industrieel

RainsOptics Fundus Link is een medisch toestel dat met behulp van een smartphone het netvlies van het oog onderzoekt.

RainsOptics Fundus Link is een medisch toestel waarmee een arts het netvlies onderzoekt op een toegankelijke, slimme en gebruiksvriendelijke manier. Door gebruik te maken van de hoogwaardige cameratechnologie in een smartphone en een set-up van lenzen, wordt de drempel naar oogonderzoek verlaagd en de doorlooptijd versneld. Dankzij de softwareapplicatie kunnen de beelden gemakkelijk in het patiëntendossier opgeslagen en gedeeld worden.

De jury over RainsOptics Fundus Link:

Door een optische meetunit slim te combineren met de smartphone wordt de medische diagnose van de retina eenvoudiger en breder inzetbaar. De optimale combinatie van het potentieel van de smartphone met een eenvoudige click-on garandeert een betrouwbare diagnose, gelinkt aan het patiëntendossier op een kostenefficiënte manier. Het geheel is eenvoudig en handig te bedienen.
RainsOptics Fundus Link

Hoe is het idee voor dit project ontstaan?

RainsOptics is een medisch R&D-bedrijf gevestigd in Hongkong. Het wil complexe medische apparaten voor optisch onderzoek vertalen naar eenvoudige, betaalbare instrumenten om zo de drempel naar oogonderzoek te verlagen en de doorlooptijd te verkorten. Dat doet het door gebruik te maken van technologie waarmee bijna iedereen werkt: smartphones. Scherm, camera en rekenkracht: check. Voeg daar nog een lensopzetstuk en een applicatie aan toe en je krijgt een betrouwbare en betaalbare oftalmoscoop. Voor de stap van prototype naar product deed RainsOptics beroep op Studio Dott.

Wat maakt jullie project zo bijzonder?

De vertaalslag van prototype naar product gebeurde cross-disciplinair. Zo stemden we de fysieke en digitale gebruikerservaring helemaal op elkaar af, waardoor het toestel echt handig werd. Of beter, éénhandig. Want feedback van dokters toonde aan dat ze tijdens een meting meestal slechts één hand vrij hebben voor de bediening, een aspect dat RainsOptics initieel niet had voorzien. We gooiden de lay-out van de technische componenten om voor een ergonomische greep en plaatsten de cruciale functies in de app binnen duimbereik. Met één druk op de knop wordt een vergroot beeld van het netvlies gecreëerd en direct toegevoegd aan het digitale dossier van de patiënt.

Hoe draagt het bij tot een betere wereld?

Nauwkeurig oogonderzoek was tot voor kort alleen mogelijk met dure en omvangrijke medische apparaten. De Fundus Link brengt daar verandering in. Door gebruik te maken van kwalitatieve camera's in smartphones en geavanceerde lenstechnologie kan het toestel betrouwbare en klinisch waardevolle beelden maken. Op die manier wordt oogonderzoek draagbaar, toegankelijk en betaalbaar gemaakt.

RainsOptics Fundus Link