Shredders’ 540INDY Invitational

Designbureau
I-Illusions

Shredders’ 540INDY Invitational is een virtuele snowboardwedstrijd die een brug slaat tussen de gamingcommunity en de snowboardwereld.

Shredders is een snowboardgame, een passieproject ‘for riders, by riders’. In het spel worden toonaangevende merken als The North Face, Vans en Volcom geflankeerd door 540INDY, een fictieve brand waarmee de makers voortdurend de grens aftasten tussen realiteit en fictie. In 2022 organiseerden ze Shredders’ 540INDY Invitational, een virtuele snowboardwedstrijd die een brug slaat tussen de gamingcommunity en de echte snowboardwereld. Meer dan 300 spelers uit 31 landen namen deel aan de kwalificaties en de beste acht werden uitgenodigd voor de finale, die op YouTube werd gestreamd. De uitzending bevatte alle ingrediënten van bekende formats, inclusief professionele commentatoren en juryleden, en verenigde duizenden gamers, snowboarders en fans.

De jury over Shredders’ 540INDY Invitational:

Shredders’ 540INDY Invitational is een totaalproject waarin technologie, immersieve werelden en mode samenkomen. Een goed huwelijk tussen virtuele en reële omgeving, perfect op de doelgroep afgestemd, die in groten getale heeft deelgenomen. Dit is een mooie verkenning van wat een mogelijke toekomst kan zijn van brands in een digitale wereld.
Shredders’ 540INDY Invitational

Wat betekent deze award voor jullie?

Bij de productie van een videogame komen veel artistieke disciplines samen. De energie die ontstaat wanneer creatieve mensen vrijuit samenwerken, is heel inspirerend. Het geeft zin om te experimenteren, en dat is wat we met Shredders’ 540INDY Invitational hebben gedaan. Grenzen aftasten, als alternatieve marketing, maar eigenlijk vooral uit nieuwsgierigheid. Daarvoor beloond worden voelt als een prijs krijgen voor spelplezier. Heerlijk.

Hoe is het idee voor dit project ontstaan?

Shredders is een passieproject van een kleine maar heel toegewijde groep mensen, gameontwikkelaars en snowboarders. We halen inspiratie uit voorgaande games, maar ook uit snowboardfilms en -events. Shredders’ 540INDY Invitational is gebaseerd op bestaande formats als LAAX Open, X Games, Swatch Nines,…: snowboardwedstrijden op uitnodiging, die online worden uitgezonden. Wat als wij zoiets zouden organiseren in-game, met real-world omkadering? Iets wat de gamingcommunity en de snowboardwereld echt bij elkaar zou brengen…

Hebben jullie nog verdere plannen met dit project?

Bij de eerste brainstorms over Shredders’ 540INDY Invitational hadden we geen idee waar we aan begonnen. Het project kreeg al doende vorm. De uitvoering vergde een serieuze inspanning van ons hele team en van een pak externe partners. Of we die tour de force nog eens willen overdoen? Met de ervaring en het draaiboek van de eerste editie in de arm zou een tweede makkelijker moeten zijn. De feedback was top en het was fijn om te maken. De kans is dus groot dat we ermee verder gaan.

Lees in het online magazine van Flanders DC een uitgebreid interview over Shredders’ 540INDY Invitational met Joachim Wemel van I-Illusions.

Shredders’ 540INDY Invitational
Shredders’ 540INDY Invitational Broadcast
Shredders’ 540INDY Invitational Case Film