Collages & assemblages

Designer
Adriaan Van Leuven
Opdrachtgever
Verbeke Foundation
Afmetingen
27,5 x 21 x 6 cm
Materiaal
Arena Natural Smooth 90g/m2 (binnenwerk), Wibalin Natural Cotton White 120 g/m2 (papieren band), garengenaaide hardcover met rechte rug, 2 mm boekbinderskarton en minimale oversteek
Techniek
offsetdruk
Uitvoering
industrieel

Collages & assemblages is een boek van meer dan duizend pagina’s met beelden uit de collectie van de Verbeke Foundation.

Het boek Collages & assemblages werd uitgegeven ter gelegenheid van het vijftienjarige bestaan van de Verbeke Foundation. In 1.008 pagina's wordt een deel van de bijzondere collectie van de kunstverzamelaars Geert Verbeke en Carla Lens uitgelicht, die inmiddels uit meer dan 6.000 werken bestaat. Het boek is ontworpen als een lange en ononderbroken stroom beelden. Zonder headings of scheidingen loopt het werk van de ene kunstenaar vlot over in dat van de andere. Het doel is om de collages als een geheel samen te brengen en de collectie als een werk op zich te presenteren. Het boek is 6 centimeter dik, het maximum dat in een industrieel proces kan worden afgewerkt.

De jury over Collages & assemblages:

Collages & assemblages is heel letterlijk (en figuurlijk) een solide werk, dat met vlag en wimpel slaagt in de moeilijke opdracht om een omvattende collectie van 6.000 werken in beeld te brengen. De vormgeving is discreet aanwezig, maar slaagt er meer dan voldoende in om de kunstwerken voor de lezer toegankelijk te maken. Het boek heeft een uitstekend ritme van beelden en informatie. De vormgeving werkt op een heel slimme en toegankelijke manier. Alle details zijn goed overwogen en de typografie en lay-out zijn eigentijds en functioneel. 
Collages & assemblages © Guy Philippart

Hoe is het idee voor dit project ontstaan?

Zes jaar geleden heeft de Verbeke Foundation een eerste catalogus van de collectie uitgebracht onder dezelfde titel. Die werd goed ontvangen door de bezoekers en raakte snel uitverkocht. In 2022 werd het vijftienjarige bestaan van de Foundation gevierd met een grote tentoonstelling, waarin de eigen collectie centraal stond. Dat was de gelegenheid om een nieuwe, uitgebreide editie van het Collages & assemblages-boek uit te geven. Tijdens een toevallige ontmoeting met Geert Verbeke kreeg ik een rondleiding door het depot. Ik was onder de indruk van de hoeveelheid en verscheidenheid aan werken en wilde die ervaring in het boek graag zichtbaar maken.

Wat maakt jouw project zo bijzonder?

De opdracht was vanaf het begin heel duidelijk en sprak voor zichzelf: collages, in grote hoeveelheid. De collectie is met een sterke subjectiviteit en vrijheid opgebouwd en schept zelf het kader voor het boek: een eclectische microkosmos van uiteenlopende collagepraktijken. Het ontwikkelingsproces was ook bijzonder voor mij. Het was namelijk onmogelijk om zoveel werken en individuele kunstenaarspraktijken op korte tijd in detail te leren kennen. Marie Verboven, de samensteller van het boek, kwam daarom vaak langs in mijn studio om achtergrondinformatie te geven, beelden te selecteren en de inhoud op te bouwen. Vorm en inhoud gingen zo onmiddellijk in elkaar over.

Heb je nog verdere plannen met dit project?

Het boek is het startpunt van een nieuw ontwerp voor de website van de Verbeke Foundation. Ik kijk ernaar uit om het werk over de collectie ook online voort te zetten. Wordt vervolgd!