1302 is een hoogtechnologische belevingsexpo in de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Kortrijk die inzoomt op de Guldensporenslag.
1302 is een multimediale belevingsexpo in de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Kortrijk die inzoomt op de Guldensporenslag. Die kerk, een historische plek die in 1302 uitkeek over het slagveld, draagt het verhaal van de slag als een stille getuige in zich. Daarom vormt ze het perfecte canvas om de complexe geschiedenis via deze expo te vertellen. CREATE.eu koos voor een hoogtechnologische invulling, waarbij digital storytelling een centrale rol speelt. De bezoeker wordt via een immersieve animatiefilm, een multimediale belevingstafel en een identiteitswand meegenomen op een reis in de tijd.
1302 geeft een bioscoopervaring in de kerk, waardoor het verhaal aan de hand van de ruimte op een nieuwe, maar respectvolle manier verteld wordt. De technologieën zijn zo perfect ingezet dat de ruimte en het verhaal helemaal tot leven komen. 1302 toont dat een filmische beleving geen eigen filmzaal nodig heeft, maar ook helemaal op maat van een specifieke ruimte gemaakt kan worden, zodat een historische ruimte opnieuw een zinvolle invulling krijgt.
De award is een erkenning voor het hele CREATE.eu-team en partners in dit project. Er is hard over nagedacht hoe zo’n hoogtechnologische beleving op een respectvolle manier kon worden mogelijk gemaakt in de kerk, en dat op alle vlakken: van de visuele stijl van de animaties en interacties over de scenografie van de meubels tot de integratie van alle techniek. De vele eisen rond het behoud van de sacrale sfeer, het behoud van de erfgoedwaarde en het blijvend doorgaan van vieringen in de kerk maakten de integratie een huzarenstuk. Deze award bevestigt dat dergelijke multimediale belevingen en erfgoed hand in hand kunnen gaan. Het inspireert ons om dergelijke creatieve en innovatieve oplossingen te blijven ontwikkelen voor niet-alledaagse omgevingen en verhalen.
Dit verhaal op deze bijzondere plek vertellen is werkelijk uniek. Een deel van dit gebouw stond al in 1302 als een stille getuige naar het slagveld te kijken. Dat dit historische pand nu, met behoud van zijn oorspronkelijke karakter, het verleden via immersieve projecties kan delen, maakt het extra speciaal. De hoge erfgoedwaarde en het feit dat in de kerk nog altijd vieringen plaatsvinden, vormden extra uitdagingen bij de integratie van de beleving met moderne technologie. Alle ingrepen moesten omkeerbaar zijn om het erfgoed te behouden. Het ontwerp moest niet alleen eigentijds zijn, maar ook naadloos in de ruimtes passen. Ook een eenvoudige aansturing was cruciaal. De bediening moest toegankelijk zijn, zelfs voor mensen zonder technische achtergrond.
Er zijn heel wat misvattingen en mythes in het collectief geheugen geslopen, denk maar aan de goedendag die vaak verkeerdelijk werd voorgesteld als een stok met daarop een ijzeren bol met pinnen, of het weerspiegelen van de slag als een taalstrijd. Door de tentoonstelling hopen we opnieuw een historisch correct beeld te vormen, waarbij mythes en misvattingen rond de slag ontkracht worden. Daarvoor staat de nauwe samenwerking met historici garant. De slag werd vorige eeuw ook een symbool van identiteit. Hoe komt dat? Wat is dat, ‘identiteit’? Bestaat er zoiets als collectieve identiteit? We verklaren de weg naar de symboolvorming en proberen op die vragen antwoorden te vinden.