Bokrijk is sinds enkele jaren verbonden aan de Henry van de Velde Awards als partner. Wat maakt deze samenwerking zo belangrijk? En hoe zet VAKlab zich in voor innovatie, design en vakmanschap? Wij spraken hierover met Igor Philtjens, Voorzitter van Domein Bokrijk vzw en Gedeputeerde van Toerisme en Erfgoed Limburg.
Bokrijk is de jongste jaren aan een opmars bezig op het vlak van imago. Welke rol speelt VAKlab daarin?
Igor Philtjens: Bokrijk vertelt het verhaal van gisteren, morgen en overmorgen. Bokrijk is in de loop der tijden voor sommigen synoniem geworden voor een gestold verleden, het tegendeel van actie en evolutie. Dat beeld van Bokrijk klopt allang niet meer… Bokrijk is meer dan ooit ‘nu’ en volop in beweging. Met de hulp van curator Bart Lens heeft Bokrijk sinds 2014 in rechte lijn naar de toekomst toe gewerkt. In combinatie met een grootschalig restauratietraject is Bokrijk futureproof voor de volgende generaties. Daarvan getuigt een aantal opmerkelijke initiatieven, zoals de oprichting van de Campus van het Vakmanschap met zijn atelierwerking. Dat doen we samen met ontwerpers, maar ook met makers en bedrijven, zoals modeontwerper Tim van Steenbergen, chef Kobe Desramaults, meubeldesigner Frits Jeuris en journaliste Veerle Windels. Mede dankzij hen hebben we via onze vakmanschapswerking Bokrijk ‘ontstoft’.
We hebben de voorbije jaren effectief de deur opengezet voor innovatie, cocreatie en creativiteit, zonder het respect voor onze waarden te verliezen. VAKlab speelt een belangrijke rol in de recente opmars van Bokrijk. VAKlab, opgericht in 2017, is een platform binnen Bokrijk dat zich richt op hedendaags vakmanschap, innovatie en ondernemerschap. Het is bedoeld om vakmanschap te ondersteunen, nieuwe generaties makers te inspireren en de brug te slaan tussen vakmanschap en hedendaagse innovatie. Met onze VAKlab-werking bewijzen we dat je ondernemerschap en innovatie kan stimuleren vanuit de kennis en kunde die je als museum verzamelt.
Waarom ondersteunen jullie de Henry van de Velde Awards?
Igor Philtjens: De voorbije jaren hebben we onszelf heruitgevonden en geven we een hedendaagse en innovatieve invulling aan vakmanschap. Dat doen we door bruggen te bouwen: tussen heden, verleden en toekomst, tussen domeinen en disciplines en tussen vakmanschap en ondernemerschap. Daarom ondersteunt VAKlab de Henry van de Velde Awards. Deze prijzen benadrukken het belang van innovatie, design en vakmanschap in Vlaanderen, wat nauw aansluit bij de missie van VAKlab.
Door deze awards te ondersteunen, toont VAKlab zijn betrokkenheid bij het bevorderen van vakmanschap dat niet alleen traditioneel, maar ook innovatief is. Dat sluit aan bij de ambitie van VAKlab om vakmanschap in contact te brengen met hedendaagse ontwerptrends.
“We hebben de voorbije jaren de deur opengezet voor innovatie, cocreatie en creativiteit, zonder het respect voor onze waarden te verliezen.”
Vanuit welk idee werd de BKRK-award die jullie jaarlijks organiseren opgezet?
Igor Philtjens: De BKRK-award is een belangrijk onderdeel van ons parcours. Het heeft als doel creatieve talenten en vakmensen uit te dagen, te ondersteunen en te begeleiden in hun weg naar het ondernemerschap. In 2025 is het thema ‘grondstoffen’. VAKlab roept ondernemende creatievelingen op om vakmanschap vanuit het heden te benaderen, gebaseerd op technieken uit het verleden en tegelijkertijd met het oog op innovatie en relevantie.
Hoewel er geen geldprijs aan vasthangt, is het individuele begeleidingstraject dat we onze kandidaten bieden, van onschatbare waarde. VAKlab biedt geselecteerden niet alleen een netwerk, maar ook één-op-één coaching. Flanders DC is intussen een vaste waarde in de jury.