Belevingsexpo Tabloo

Designbureau
Bailleul Ontwerpbureau
Opdrachtgever
NIRAS (Nationale instelling voor radioactief afval en verrijkte splijtstoffen)
Afmetingen
1.000 m2
Materiaal
o.a. gekleurde mdf van Valchromat, viltpanelen van gerecycleerde pet van ReFelt, Kvadrat voor de stoffering van meubels en gordijnen, projectoren, ledschermen,…
Techniek
interactieve analoge en digitale exhibits, meubilair en grafiek
Uitvoering
Deels ambachtelijk, deels industrieel

Belevingsexpo Tabloo is een belevingsexpo over radioactiviteit en het beheer van radioactief afval, met jongeren als voornaamste doelgroep.

Belevingsexpo Tabloo © Inneke Gebruers
Belevingsexpo Tabloo © Inneke Gebruers

In de belevingsexpo Tabloo in Dessel gaan jongeren op ontdekking in een onzichtbare wereld. Wat is radioactiviteit? Hoe wordt radioactief afval beheerd? Welke nucleaire toepassingen worden onderzocht? Tabloo maakt bezoekers vertrouwd met wetenschappelijk-technische onderwerpen én ethische vraagstukken. Jongeren uit de derde graad van het middelbaar zijn de voornaamste doelgroep. Een mix van analoge, digitale interactieve en immersieve opstellingen maakt complexe materie aantrekkelijk en behapbaar. Dankzij een intensief co-creatietraject met NIRAS en de partnerschappen STORA (in Dessel) en MONA (in Mol) kunnen we het onderwerp vanuit verschillende hoeken belichten.

De jury over Belevingsexpo Tabloo:

“De scenografie van de expo maakt abstracte begrippen inzichtelijker. Alles is op elkaar afgesteld, aantrekkelijk voor haar doelgroep en vormt een totaalervaring.”

Hoe is het idee voor dit project ontstaan? 

Bailleul Ontwerpbureau: Toen er geopperd werd om een berging voor radioactief afval te bouwen in Dessel, stelden de gemeentes Mol en Dessel duidelijke eisen. Een veilige en duurzame berging, uiteraard. Maar ook: duidelijke informatie voor inwoners, Belgen én buurlanden. Dat werd Tabloo: een bezoekers- en ontmoetingscentrum, dat tot stand kwam door een intensief co-creatietraject met NIRAS, de Nationale instelling voor radioactief afval en verrijkte splijtstoffen, en de partnerschappen STORA (in Dessel) en MONA (in Mol). De inbreng van de leden van STORA en MONA was cruciaal. Hun expertise en kritische, soms ook onbevangen blik daagden ons uit om technische informatie op een heldere manier te vertalen naar vernieuwende ontwerpen, interacties en applicaties. 

Wat maakt het project zo bijzonder? 

Bailleul Ontwerpbureau: Jongeren uit de derde graad van het middelbaar zijn de belangrijkste doelgroep. Tentoonstellingen bezoeken staat doorgaans niet bovenaan hun verlanglijstje. Hoe nemen we hen mee in een wetenschappelijk en technisch verhaal? Hoe houden we hun aandacht vast? Een jonge doelgroep vraagt om een sprekende, soms wat maffe stijl. Met collages brengen we kleur, humor, herkenbare mensen en tastbare objecten in het verhaal. We combineren analoge en digitale interacties, spelen met geluid en beeld. Elk verhaal krijgt een eigen insteek, een andere vorm. We dompelen de bezoekers onder in een wereld die veraf lijkt, maar vervlochten is met ons dagelijkse leven. Het jonge publiek kan die aanpak goed smaken: ze waarderen de beeldende manier om complexe materie bevattelijk te maken.

Hoe draagt het bij tot een betere wereld?

Bailleul Ontwerpbureau: Radioactiviteit is onzichtbaar, lijkt ver van ons bed. En hoewel het onze gezamenlijke verantwoordelijkheid is en we allemaal baat hebben bij een veilige leefomgeving, weten we bijzonder weinig over ons radioactief afval. Tabloo schept hierover duidelijkheid en wil helder en transparant communiceren. Want het is een verhaal dat iedereen aanbelangt. De expo richt zich expliciet naar jongeren: zij zijn de toekomst van onze planeet en komen voor heel wat uitdagingen te staan. Tabloo brengt een complex onderwerp op een eigentijdse, toegankelijke manier. Met immersieve belevingen en een prikkelende grafische stijl maken we die verborgen wereld toegankelijk en concreet.

Belevingsexpo Tabloo