Paul Boudens

Wie kort door de bocht wil scheuren, zou Paul Boudens kunnen omschrijven als ‘een grafisch ontwerper, vooral actief binnen Belgische mode en cultuur, die ook veel boeken heeft ontworpen’. Maar kortebochtenwerk is nu net iets waar Paul Boudens een hekel aan heeft. De naam Paul Boudens is vandaag volledig synoniem aan de Belgische mode en zijn signatuur stuwt al decennialang de beeldtaal van kunst, theater en dans vooruit in Europa en ver daarbuiten.

Paul Boudens © Jeroen Lommelen

Pauls werk heeft een ongeëvenaarde kinetische energie, met kenmerkende gelaagde en handgemaakte afwerking en houdt zowel door modegeschiedenis-geobsedeerde Gen Z’ers op TikTok als creatieve veteranen in de ban.

Paul Boudens

“Elke samenwerking is voor mij intens. Je krijgt 100% Boudens of niets”

Paul Boudens

Naast zijn toonaangevend design voor Walter Van Beirendonck, de Modeafdeling van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen en MoMu – Modemuseum Antwerpen creëerde hij grafische universums voor onder meer Yohji Yamamoto, Dries Van Noten, Jurgi Persoons, Haider Ackermann, Olivier Theyskens, Anne Teresa De Keersmaekers dansgezelschap Rosas en school P.A.R.T.S., de Brusselse opera en Kaaitheater. Hij ontwierp meer dan 50 boeken, die als collectors items in de beste boekhandels ter wereld liggen. (uit het interview afgenomen door Dominique Nzeyimana & Immi Abraham voor de publicatie van de Henry van de Velde Awards 23)

De jury over Paul Boudens:

De jury reikt de Lifetime Achievement Award uit aan grafisch ontwerper Paul Boudens, vanwege zijn eigen signatuur, internationale uitstraling en invloed op de grafische sector in Vlaanderen, maar ook ver daarbuiten. Paul Boudens ontwikkelde in de afgelopen 30 jaar een sterke, iconische stijl en wordt gezien als een gepassioneerde ontwerper die tegen de schenen durft te schoppen. Paul is een pionier in de grafische sector en heeft de identiteit van de Belgische modesector mee op de kaart gezet door zijn eigenzinnige ontwerpen waarbij het handgemaakte aspect vaak een grote rol speelt.