Last Metal Standing

Designbureau
Mutant & nøcomputer
Opdrachtgever
StuBru

Last Metal Standing is een virtuele moshpit die ten tijde van isolatie de metal community online samenbracht.

Last Metal Standing
Last Metal Standing

The Last Metal Standing werd in opdracht van StuBru ontwikkeld door Mutant en nøcomputer als digitaal alternatief voor metalbijeenkomsten die als gevolg van corona niet konden doorgaan. Meer dan 26.000 metalfans werden online samengebracht in de grootste digitale moshpit ooit. Iedereen die stemde op De Zwaarste Lijst, de jaarlijkse hoogmis van het zwaardere werk op StuBru, kreeg via een metal avatar een plek in de pit. Met de digitale moshpit kreeg de metal community weer heel even dat unieke gevoel van samenhorigheid. De wedstrijd werd live becommentarieerd op StuBru en wordt nu dankzij het succes van de eerste editie jaarlijks georganiseerd.

De jury over Last Metal Standing:

“Dit project brengt een hele doelgroep samen in een virtuele omgeving zonder het fungehalte van de real life experience te verliezen.”

Wat betekent deze award voor jou/jullie?

Mutant: Een campagne die beloond wordt met een Henry van de Velde Award is een eer voor Mutant als creatieve studio. Design is deel van het DNA van Mutant, en is een brede discipline. Het interessante aan deze awards is dat de jury uit diverse sectoren komt en niet enkel uit de reclamewereld.

Hoe is het idee voor dit project ontstaan?

Mutant: De Zwaarste Lijst is de jaarlijkse metalspecial van StuBru. Metal meetings zijn enorm belangrijk voor de metal community en daarom moesten we hen activeren om deel te nemen aan deze lijst. We zijn gestart vanuit twee vertrekpunten: 1. Metalheads moshen. Ook al lijkt een moshpit voor buitenstaanders een oncontroleerbare en gevaarlijke activiteit, voor veel metalfans is het dè plek waar ze samen komen, moshen en volledig zichzelf kunnen zijn. Helaas hebben metalheads dit gevoel voor het tweede jaar op rij moeten missen. 2. Metalheads gamen. Zij zijn sterk aanwezig in de game- en codeerwereld. StuBru besloot deze inzichten te gebruiken om een groter publiek te trekken naar De Zwaarste Lijst. Deze lijst bestaat uit 666 nummers gekozen door luisteraars.

Wat maakt het project zo bijzonder?

Mutant: Er werden 33% meer deelnemers geteld dan het jaar voordien. Daarnaast brachten we meer dan duizenden metalfans online samen in de grootste digitale moshpit ooit. Iedereen die stemde op De Zwaarste Lijst kreeg via een metal avatar een plek in de pit. Met de digitale moshpit gaven we de metal community weer heel even dat unieke gevoel van samenhorigheid en boden we perspectief. Want degene die als laatste recht bleef in de moshpit, won een eternity pass voor 666 jaar Graspop Metal Meeting. Het project wordt nu jaarlijks herhaald.

Last Metal Standing