The act of a line

Designer
Marijke De Cock
Afmetingen
70 x 40 x 3 cm / 170 x 140 x 6 cm
Materiaal
Handgemaakt borduurwerk van glasparels op linnen, gemonteerd op een samengesteld houten frame
Techniek
Borduurwerk en houtbewerking (door Rodriguez Debal Architects)
Uitvoering
Ambachtelijk

The act of a line is een collectie wandsculpturen samengesteld uit minuscule glaskralen.

The act of a line
The act of a line

The act of a line van Marijke De Cock is een collectie wandsculpturen waarin een spontaan getekende lijn het vertrekpunt is voor een toegewijd, tijdsintensief creatieproces en waarbij de vormen zijn samengesteld uit een oneindige hoeveelheid aan minuscule glaskralen. Met de rijke traditie van een ambacht, uitgevoerd volgens een vernieuwend verwerkingsproces, worden borduurtechnieken uit hun dienende rol gehaald. De elegante silhouetten zijn gebaseerd op de spontane tekeningen en doodles die vervolgens toevertrouwd worden aan traditionele handwerkers uit India. Na ophanging lijken de zelfdragende wandsculpturen te zweven.

De jury over The act of a line:

“Deze bijzonder mooie objecten blinken uit door hun aparte combinatie van materialen en excellent vakmanschap.”

Hoe is het idee voor dit project ontstaan?

Marijke De Cock: Na bijna twintig jaar in de mode gewerkt te hebben (voor onder meer Dries Van Noten) had ik ergens nood aan een tijdlozer project. Ik wilde borduurwerk uit zijn dienende rol halen, er een autonoom medium van maken en het de hoofdrol geven. Borduurwerk dat sterk op zichzelf staat en niet meer als decoratie op een kledingstuk fungeert.

Wat maakt het project zo bijzonder?

Marijke De Cock: Het zijn ruimtelijke ornamenten, monochrome bas-reliëfs die het intuïtieve combineren met de rijke traditie van een ambacht. Ik hou enorm van de tegenstelling in dit project: de vormen gebaseerd op spontane tekeningen en snelle doodles worden omgezet in een traditionele borduurtechniek. Een oneindige hoeveelheid glaskralen wordt met de hand vastgenaaid, wat een enorm tijdsintensief proces is.

Heb je nog verdere plannen met dit project?

Marijke De Cock: Ik denk dat er nog veel mogelijkheden zijn in de cross-over van techniek en materiaal, dat traditioneel eerder in de mode gebruikt wordt.