°Plug

Designer
Frits Jeuris
Opdrachtgever
Eden Design
Afmetingen
16 mm (diameter)
Materiaal
Aluminium
Techniek
CNC, anodiseren
Uitvoering
Industrieel

°Plug is een modulaire lichtarmatuur in buisvorm, waarop oneindig gevarieerd kan worden.

°Plug
°Plug

°Plug, ontworpen door Frits Jeuris voor Eden Design, is een minimalistische lichtarmatuur in buisvorm, waarop oneindig gevarieerd kan worden. De modulaire lichtlijn bestaat uit buisjes die een lumineus netwerk vormen. De naam verwijst naar een ‘jackplug’, een elektrische aansluiting die voor een eenvoudig schakelprincipe zorgt. Het idee ontstond bij de gedachte aan de Limburgse mijngangen en de samenhorigheid van de oud-mijnwerkers. °Plug maakt alle denkbare verbindingen mogelijk in een grid met bouwstenen van vijftien centimeter of een veelvoud daarvan.

De jury over °Plug:

“Dit verlichtingssysteem is opvallend in zijn bescheidenheid en is daardoor een uitstekend voorbeeld van Belgisch design.”

Wat betekent deze award voor jou?

Frits Jeuris: Het creëert een moment om even stil te staan, om Eden Design en de jury te bedanken. Elke samenwerking was in de voorbije jaren telkens een nieuwe leerschool. Mensen die in je geloven, dat is echt onbetaalbaar! De prijs voelt als een manier om iedereen te bedanken.

Hoe is het idee voor dit project ontstaan?

Frits Jeuris: In 2020 was ik lid van een groep rond de herbestemming van de mijngebouwen in Beringen. Daarbij spraken we onder andere met verschillende oud-mijnwerkers. Doorheen hun verhalen en anekdotes was het gevoel van samenhorigheid hetgeen dat hen het meest dierbaar was. Dat was de aanzet om na te denken over een systeem waarbij elke component elkaars energie nodig heeft om te werken. De vorm ontstond dus vanuit een verhaal en niet vanuit een vraag. Dat voelt aan alsof het een bestaansrecht heeft in een al zo volle wereld.

Hoe draagt het bij tot een betere wereld?

Frits Jeuris: De armatuur is lokaal ontworpen en gemaakt, bevat een minimum aan materialen, is licht en energiezuinig, moduleerbaar, herbruikbaar en recycleerbaar. Zelf zie ik de wereld als een grote zak met Legoblokjes. Met elke nieuwe creatie komt er een extra blokje bij. Alles is op die manier constant in evolutie.