Vel

Designer
Sabien Clement & Mieke Versyp (lay-out: Quod voor de vorm)
Opdrachtgever
Uitgeverij Oogachtend
Afmetingen
28 x 20,5 x 3 cm / 288 p
Materiaal
Tekeningen: inkt, potlood, mixed media/ Boek: Munken Polar (binnenwerk), Wibalin Cotton (cover), preeg en blinddruk op cover, garengenaaide hardcover met rechte rug en leeslint
Techniek
Offset gedrukt
Uitvoering
Deels ambachtelijk, deel industrieel

Vel is een graphic novel over lijven en nabijheid.

Vel
Vel

Vel is een beeldverhaal over lijven en nabijheid en gaat over twee vrouwen, die aan elkaar verbonden zijn als tekenares en model. Hun relatie draait om kwetsbaarheid en lichamelijkheid, gaat over kijken en bekeken worden. Thema’s als ouder worden, moederschap, (im)perfectie, schaamte en trots komen aan bod. Auteur Mieke Versyp en illustrator Sabien Clement werkten zes jaar aan het boek, dat werd vormgegeven door Quod voor de vorm en uitgegeven door Oogachtend.

De jury over Vel:

“Dit boek is een persoonlijk project dat raakt aan verschillende emoties die we als mensen dagelijks in onze interacties ervaren. Met een beperkt coloriet en in een stijl die persoonlijk en expressief is.”

Wat betekent deze award voor jullie?

Sabien Clement: Het is de kroon op zes jaar lang zwoegen en een intens samenwerken. Het is ook de erkenning van de kwetsbaarheid die wij als beide makers tegenover elkaar tijdens het hele creatieproces en finaal tegenover onze toekomstige lezers aan de dag hebben gelegd.

Hoe is het idee voor dit project ontstaan?

Sabien Clement: Mieke en ik kennen elkaar al lang. Als schrijver en als illustrator. Maar ook als en model en tekenaar. De aanleiding voor een derde samenwerking tussen Mieke en mezelf was een gedeelde fascinatie voor het thema ‘lichaam’, meer bepaald voor de manier waarop mensen naar hun eigen lichaam kijken en hoe ze ermee omgaan. Deze fascinatie is onder meer ingegeven door de wekelijkse ateliers die Sabien organiseert, waarbij wordt getekend naar levend model. Mieke poseert al sinds haar achttiende en is één van de naaktmodellen van Sabien.

Wat maakt het project zo bijzonder?

Sabien Clement: Uit de reacties van sommige lezers merken we dat zij zich gesteund voelen en zich herkennen in de worsteling met hun eigen lichamelijkheid en al wat het lichaam aanbelangt. Lichaamstaal is immers een emotionele taal. Blijkbaar raken we met de thema's uit het boek een universele gevoelige snaar.