Buddy

Designbureau
IPEE
Afmetingen
145 x 60 x 77 cm
Materiaal
Gorilla glas, ABS
Techniek
Time of flight (aanwezigheidsdetectie), Tuned Rf (gebruiksdetectie)
Uitvoering
Industrieel

Buddy is een slimme toiletassistent die zorgt voor automatische spoeling.

Buddy
Buddy

Buddy optimaliseert het toiletbezoek door na elk gebruik automatisch en zonder aanraking van het bedieningspaneel te spoelen. Buddy gaat tezelfdertijd op een slimme manier om met water, waarbij de manier van detecteren automatisch een klein of groot spoelvolume suggereert. Op die manier is deze toepassing niet enkel hygiënisch, maar ook efficiënt en duurzaam. Doorgedreven onderzoek heeft ertoe geleid dat de innovatieve technologie van IPEE in staat is om doorheen de wand van het keramiek te meten, waardoor op basis van de juiste data de juiste beslissing kan genomen worden inzake spoelgedrag.

De jury over Buddy:

“Voor dit product werd technologie slim ingezet om te besparen op het dagdagelijkse verbruik van spoelwater. De eenvoudige maar functionele interactie met de gebruiker is vernieuwend.”

Hoe is het idee voor dit project ontstaan?

IPEE: In 2018 brachten we voor onze urinoirs een bezoek aan een potentiële partner in Los Angeles, een van de droogste regio’s in de VS. Duurzaamheid was toen onze main point of focus nog niet, tot we met eigen ogen zagen hoe erg het met waterverspilling was gesteld. Op de luchthaven van LA ontdekten we namelijk dat de automatisch gespoelde toiletten met infrarooddetectie meerdere keren spoelden voor één enkel gebruik. Een snelle berekening leverde het bewijs: die sanitaire ruimte verbruikte tot wel 170 Olympische zwembaden te veel per jaar! Een enorme waterverspilling, in een regio die nota bene met een nijpend watertekort kampt. Voor zo’n aanslag op het milieu – én de toekomst van toekomstige generaties – mochten we onze ogen niet sluiten, vonden we. En zo geschiedde.

Wat maakt het project zo bijzonder?

IPEE: We zetten ons vandaag met z’n allen in om onze impact op het klimaat te verkleinen. En toch zien we daarbij één sector vaak over het hoofd: ons sanitair. Frappant als je weet dat 2,5 miljard mensen elke dag het toilet gebruiken, drie tot zes liter water per spoelbeurt wegvloeit en drinkwater alsmaar schaarser wordt. De meeste innovaties binnen sanitair spitsen zich vooral toe op comfort. IPEE is geen sanitair bouwer, maar een impactmaker door middel van technologie. Wij willen méér doen, voor mens én planeet. Dankzij onze geavanceerde toepassingen creëren we niet alleen meer comfort voor de gebruiker, we gaan waterverspilling tegen en dragen zo ons steentje bij aan een duurzame planeet.

Hebben jullie nog verdere plannen met dit project?

IPEE: Dit is nog maar het begin van onze innovatieve inspanningen. We zijn ervan overtuigd dat de toekomst, en die van sanitair in het bijzonder, duurzaam en slim is. Ons plan? Onze technologie nóg efficiënter en toegankelijk voor iedereen maken. We kunnen pas impact maken en waterverspilling echt een halt toe roepen als de technologie op grote schaal ingang vindt. We willen er dan ook voor zorgen dat in elk huis minstens één kleinste kamertje mag rekenen op de hulp van Buddy. Hoe breder de draagkracht, hoe groter de impact.