CoMoveIT Smart

Designbureau
Comate & Voyager
Opdrachtgever
CoMoveIT, spin-off KU Leuven campus Brugge
Afmetingen
180 x 190 x 20 mm / 230 x 10 x 100 mm
Materiaal
Visco 50, Inox 304, PU ABS
Techniek
Vacuümgieten, plooien, snijden
Uitvoering
Industrieel

CoMoveIT Smart is een slim besturingssysteem voor elektrische rolstoelen om gebruikers te helpen die moeite hebben met de klassieke joystick.

CoMoveIT Smart
CoMoveIT Smart

CoMoveIT Smart is een intelligent besturingssysteem voor elektrische rolstoelen om gebruikers te helpen die moeite hebben om een elektrische rolstoel met de klassieke joystick te bedienen. Het systeem maakt enerzijds gebruik van druksensoren in hoofd- en voetbesturingspads en anderzijds van artificiële intelligentie om onvrijwillige bewegingen van de gebruikers te herkennen en om bijgevolg de besturing van de rolstoel voortdurend beter af te stellen op de gebruikers. Het design van het besturingssysteem, ontwikkeld door Comate en vormgegeven door Voyager, creëert onafhankelijke persoonlijke mobiliteit bewegingsvrijheid en autonomie voor de gebruikers, wat voor hen een wereld van verschil maakt.

De jury over CoMoveIT Smart:

“Veel waardering voor dit slimme en ergonomische besturingssysteem dat de autonomie en levenskwaliteit van de rolwagengebruiker verhoogt.”

Wat betekent deze award voor jullie?

Comate: Dankzij de visibiliteit die deze award creëert voor onze oplossing, kan het product bekender worden bij zowel de doelgroep, hun gezin als de zorgprofessionals, en aantonen dat er wel degelijk een oplossing is. Even belangrijk is de toekenning van deze prestigieuze designaward voor onze doelgroep en gebruikers. Nieuwe oplossingen, nieuwe technologieën en klinische inzichten combineren tot een uniek product is belangrijk en levert unieke resultaten. Daarnaast komt het belang van een aantrekkelijk design binnen medische hulpmiddelen zo ook onder de aandacht. Mensen met dergelijke complexe beperkingen willen naast de noodzakelijke functionaliteit ook dat ze er goed uitzien. Deze award benadrukt het belang van deze verschillende facetten. 

Hoe is het idee voor dit project ontstaan?

Comate: Tijdens actieve revalidatie- en fysiotherapie met mensen met complexe bewegingsstoornissen werd professor Elegast Monbaliu ervan overtuigd dat er een betere oplossing voor persoonlijke mobiliteit moest zijn. Drie afdelingen van KU Leuven – Revalidatiewetenschappen, Industrial Engineering en Biosystem Engineering – bundelden de krachten voor een onderzoeksproject rond mobiliteit bij mensen met ernstige cerebrale parese. Hun onderzoek leidde tot een hightech hoofd-voetstuursysteem voor elektrische rolstoelen, waarbij AI en klinische patroonanalyse gecombineerd werden. Het resultaat is een evidence-based ontwikkeling van een academisch prototype, met unieke kenmerken die beantwoorden aan de behoeften van mensen met ernstige motorische stoornissen. CoMoveIT vertaalde het prototype tot een volwaardig product.

Hoe draagt het bij tot een betere wereld?

Comate: Tijdens een recente test van het CoMoveIT Smart-systeem bereikte een jongen een mobiliteitsniveau dat hij nog nooit eerder had ervaren. De ouders en therapeuten die getuige waren van deze test, zagen hem voor het eerst in zijn leven verstoppertje spelen met zijn klasgenoot: kippenvel! Dit is de verandering die CoMoveIT wil bereiken: levensveranderende mobiliteit voor mensen met ernstige motorische beperkingen. Dankzij CoMoveIT kunnen mensen met een complexe bewegingsstoornis, ondanks hun ernstige motorische handicap, de hoogst mogelijke onafhankelijke mobiliteit bereiken. Er wordt zo een grote stap richting zelfstandigheid, participatie en een hogere levenskwaliteit mogelijk gemaakt.