K Bio

Designbureau
studio PART
Opdrachtgever
ETAP
Afmetingen
33 x 6 x 6 cm
Materiaal
Bio-circulair plaatmateriaal van Circular Matters en standaardcomponenten van ETAP
Techniek
Houtbewerking
Uitvoering
Deels ambachtelijk, deels industrieel

K Bio is noodverlichting op basis van biocirculair materiaal.

K Bio
K Bio

In opdracht van ETAP ontwikkelde studio PART K Bio, een noodverlichting waarin het biocirculaire materiaal van Circular Matters de hoofdrol speelt. Dit materiaal, gemaakt van plantaardige reststromen, biedt een antwoord op gezondheids- en milieuproblemen gelinkt aan toxische harsen in plaatmateriaal en microplastics uit fossiele kunststoffen. Het ontwerp speelt met de band tussen ambacht en industrie, waarbij de textuur refereert naar de eeuwenoude gutstechniek. Rekening houdend met de installatie- en productievoorwaarden werd geopteerd voor een rechthoekige vorm, de keuze om het materiaal te deconnecteren en het one size fits all-principe.

De jury over K Bio:

“De meerwaarde van dit project zit in het gebruik van een biocirculair materiaal, toegepast in een industriële sector. De vormgeving van de verlichting werd afgestemd op de typische materiaalkarakteristieken.”

Wat betekent deze award voor jullie?

studio PART: Een stimulans om nieuwe producten en materialen te blijven verkennen en oplossingen voor de maatschappelijke consumptieproblematiek te bedenken. Het is ook een bevestiging dat deze kijk op ontwerpen een meerwaarde betekent voor ons werkveld. 

Hoe is het idee voor dit project ontstaan?

studio PART: Via het ONTketen-project van Livable (gesteund door de Provincie Vlaams-Brabant en het Vlaams departement Cultuur) werden we als ontwerpers gematcht met het verlichtingsbedrijf ETAP om een noodverlichting te ontwerpen in het circulaire materiaal van Circular. We wilden de noodverlichting op hetzelfde niveau brengen als een pièce unique armatuur, met dezelfde ambachtelijke visie en dezelfde gevoelswaarde. Vanuit een gedeelde voorliefde voor ambachtelijke houtbewerking en spelend met de vormentaal van ETAP zijn we bij een ronde gutstextuur beland. Deze heeft een visuele tactiliteit en benadrukt de eerlijkheid van het materiaal door het tot in de kern te tonen. 

Wat maakt het project zo bijzonder?

studio PART: De verschillende expertises van zowel Circular Matters (materiaal), ETAP (technische kennis en industriële productie), studio PART (vormgeving, emotie en ambacht) en Livable (managing en netwerk) kwamen tot uiting in een bescheiden, maar vaak levensreddend object. De details van de behuizingen zijn uniek: het contrast tussen de vlakke zijdes, schaduwvoegen en de gestructureerde chaos van het patroon tonen het materiaal in al zijn facetten.

Hoe draagt het bij tot een betere wereld?

studio PART: Het toont aan dat er opties zijn om binnen een bestaand productiekader lokaal, budgetvriendelijk en circulair te werken. Zo pasten we het cradle-to-cradleprincipe toe in combinatie met de installatie- en productievoorwaarden van de ETAP-productlijn.