Cango

Designbureau
Yellow Window
Opdrachtgever
Hahbo
Afmetingen
300 x 1.000 x 450 cm
Materiaal
circulaire materialen: staal, Fraké-hout, cellulose isolatie,..
Techniek
o.a. lassen van stalen structuren en modulaire houtbouw, productie 100% op zonne-energie aangedreven
Uitvoering
Industrieel

Cango is een mobiele zorgwoning die zowel de zorgverlener als de zorgbehoevende ontlast.

Cango
Cango

Cango is een mobiele zorgwoning, ontworpen door Yellow Window voor Hahbo, en bestaat uit een instapmodel dat volledig kan aangepast worden aan de noden van de gebruiker. Het is ontworpen volgens een eenvoudig modulair concept, waardoor verschillende modules aaneengeschakeld kunnen worden. Zowel het interieur als exterieur kunnen samengesteld worden volgens de wensen van de gebruiker. Niet-stigmatiserende, ergonomische oplossingen om de bestaande lasten of toenemende fysieke beperkingen te verlichten werden voorzien. De woning kan uitgerust worden met allerlei technologische zorgfunctionaliteiten. Daarnaast is de woning vanuit de circulaire gedachte ontwikkeld.

De jury over Cango:

“Binnen de markt van tiny houses wordt ingezet op een specifieke doelgroep. De vormgeving is vernieuwend. Door extra tools voor ouderen te creëren, kunnen zij langer zelfstandig wonen.”

Hoe is het idee voor het project ontstaan?

Yellow Window: Yellow Window heeft in het verleden een volledige meubel- en productlijn ontwikkeld onder de naam Tuoi, een merk en assortiment met producten die ervoor zorgen dat mensen langer thuis kunnen blijven wonen, ook al hebben ze hier en daar wat steun nodig, en zonder de woning en haar bewoners te stigmatiseren. Het was een logische volgende stap om ook een volledige woning te ontwerpen die in diezelfde filosofie ervoor zorgt dat mensen die mantelzorg nodig hebben deze ook dicht bij hun mantelzorgers kunnen genieten. Daarvoor moest een mobiele oplossing gezocht worden om dit binnen de bestaande Vlaamse wet- en regelgeving te realiseren.

Wat maakt het project zo bijzonder?

Yellow Window: We zijn bij het ontwerp vertrokken vanuit de mens. De woonbeleving en het ruimtegevoel stonden daarbij centraal. De productontwikkeling is hand in hand gegaan met de nodige service design van zorg en ondersteuningsmogelijkheden en het team heeft daarnaast stevig bijgedragen aan het beïnvloeden en bespoedigen van de nodige beleidsbijsturing om mobiele zorgwoningen in de tuin mogelijk te maken. Het is voor ons dus een uniek project waarbij onze kerncompetenties – product, service en policy design – zijn samengekomen.

Hoe draagt het bij tot een betere wereld?

Yellow Window: Een mobiele zorgwoning heeft de enorme meerwaarde dat mantelzorg dichtbij verstrekt kan worden waardoor dagelijkse ritten met de auto bespaard worden en het gevoel van eenzaamheid en isolatie van de zorgontvanger verminderd wordt. Bovendien zorgt het langer ‘thuis’ kunnen wonen voor ontlasting van het reguliere zorgsysteem met bijgaande kostenbesparing. Wij zijn ervan overtuigd dat door een volwaardige woonbeleving te kunnen bieden Cango vooral bijdraagt aan het gevoel van zelfstandigheid en mentaal en fysiek welzijn van haar bewoner(s) en op die manier voor hen de wereld langer aangenamer maakt. We hopen dat dit op termijn bijdraagt aan het opnieuw langer blijven samenwonen van verschillende generaties zodat ons sociale weefsel versterkt wordt.