Maakleerplek Leuven

Designbureau
Polo (architect), Vanhout.Pro (aannemer) & Infrabo (IR technieken)
Opdrachtgever
Stad Leuven

Maakleerplek Leuven is een tijdelijke circulaire inrichting van de Silo’s en Molens Van Orshoven in Leuven.

Maakleerplek Leuven © Stijn Bollaert
Maakleerplek Leuven © Stijn Bollaert

De Silo’s en Molens Van Orshoven in Leuven werden tijdelijk ingericht als maakleerplek door de architecten van Polo. Binnen de periode van het tijdelijke gebruik wordt er met de stad, de buurt en educatieve, culturele en economische partners ontdekt hoe verrassende samenwerkingen en projecten kunnen ontstaan op de indrukwekkende plek. Elke ingreep diende integraal opnieuw inzetbaar te zijn op een andere, toekomstige locatie. Minimale en duurzame interventies maken concrete invullingen mogelijk voor uiteenlopende gebruikers. De flexibiliteit van de ruimtes staat centraal in het ontwerp waarbij de functies kunnen wijzigen naargelang de noden van het moment.

De jury over Maakleerplek Leuven:

“Met dit project krijgt een industrieel pand een upgrade, waarbij diverse doelgroepen aangesproken worden.”

Wat betekent deze award voor jullie?

Polo: Het is de bekroning van een klein project dat raakt aan belangrijke kwesties. Het is een experiment in circulariteit. Het vraagt een ontwerpstrategie die niet alleen op deze specifieke situatie focust, maar voorziet hoe elementen in hun geheel, zonder downgrading, elders, op nog onbekende plaatsen, inzetbaar kunnen zijn. Die vraag wordt steeds urgenter. We willen investeren in het onderzoek daarrond. We blikken vooruit en bedenken nieuwe ruimtelijke modellen voor een toekomstige, duurzamere maatschappij. De bekroning van het project moet een luide oproep tot actie vormen.

Wat maakt het project zo bijzonder?

Polo: De ingrepen om de locatie bruikbaar te maken zijn ondanks hun voorlopigheid in architecturaal opzicht interessant. Het zijn geen opzienbarende ingrepen. Toch was het een intensief traject, omdat opdrachtgever, architect en aannemer zich op onbekend terrein begaven. Ze moesten ook een ‘juiste’ samenwerking met de gebruikers van de maakleerplek verzinnen. Dit is niet enkel industrie 2.0, maar ook architectuur 2.0. Polo gelooft in de transformerende kracht van communicatie en het verbinden van mensen. We zijn experts geworden in het initiëren en organiseren van creatieve kruisbestuivingen. Door onze rol als ontwerper te verbreden naar die van een ruimtelijk strateeg proberen we connecties te maken met disciplines zoals sociologie, psychologie en ecologie.

Hoe draagt het bij tot een betere wereld?

Polo: Maakleerplek gaat over kennis en vakmanschap die op de werkvloer, door een meester worden bijgebracht. Enerzijds groeit het besef dat lokaal produceren belangrijk is. Zulke bedrijven 2.0 hebben ander personeel nodig dan wat technische scholen bieden. Meer hands-on, meer wendbaar en betrokken. Anderzijds blijkt het schoolsysteem niet voor iedereen de ideale plek. Velen hebben baat bij een alternatieve opleiding. Aandacht voor de mens staat centraal; het steunt op humanistische waarden zoals inclusie, gelijkheid en toegankelijkheid. De waarde van een ontwerp ligt uiteindelijk in de manier waarop het een doel dient en de levens van mensen beter maakt. De hardware die Polo ontwerpt is pas volledig wanneer die wordt aangevuld met de software van menselijke aanwezigheid en creativiteit.

Maakleerplek Leuven