Passages

Designer
Martha Verschaffel (lay-out: Stijn Dams)
Opdrachtgever
Bries vzw
Afmetingen
21 x 26,5 cm / 240 p
Materiaal
Originele beelden: grafiet op Zerkall etspapier / Boek: Munken pure rough 120 gr (binnenwerk), garengenaaid, hardcover met papier bekleefde band, gekleurde kapitaalband
Techniek
Offset gedrukt in twee Pantonekleuren
Uitvoering
Deels ambachtelijk, deel industrieel

Passages is een graphic novel over tijd en keuzes maken.

Passages is een beeldverhaal van Martha Verschaffel dat gaat over tijdsbeleving. Hoe ervaart iemand tijd en in welke situaties wordt deze anders beleefd? Traagheid staat centraal en speelt ook met de tijdsbeleving van de lezer zelf. Vier verhaallijnen worden schijnbaar door elkaar geweven. Ze wisselen elkaar af, refereren naar elkaar en suggereren verbanden. De cadrage van elke verhaallijn is verschillend speelt zowel vormelijk als inhoudelijk belangrijke rol.

De jury over Passages:

“Dit boek straalt tijdloosheid en sereniteit uit. Het zet zich af tegen de snelheid van de huidige beeldtaal. Een prachtig geheel, waarbij de isolatie en eenzaamheid uit de kaders stralen.”

Wat betekent deze award voor jou?

Martha Verschaffel: Ik hou zelf van het feit dat mijn boek niet vanzelfsprekend in een categorie in te delen is. Het zoekt de grenzen op van het strip- of beeldverhaal. Je kan het lezen als een verhaal, maar net zo goed zien als een film op papier. Of het boek willekeurig op een pagina openslaan en van elk autonoom beeld op zich genieten, los van een verhaal. Voor mij erkent deze prijs dat het boek, misschien ook omwille van het feit dat het niet altijd makkelijk te plaatsen of te vatten is, begrepen en gewaardeerd wordt. Ik heb uiteindelijk meer dan vijf jaar gewerkt aan Passages, en automatisch wordt het boek dan deel van je leven (en misschien ook omgekeerd). Het geeft mij ook de bevestiging dat het boek, eens het gepubliceerd is en zijn eigen leven gaat leiden, overeind blijft staan.

Hoe is het idee voor dit project ontstaan?

Martha Verschaffel: Aan de basis van dit boek lag het idee om een verhaal over tijdsbeleving te maken, en om de ervaring van de lezer een rol te laten spelen. Hierin ligt de focus op de traagheid van het verloop, het ontrafelen van elk detail van elke actie. Door de kadrering van de pagina’s, de afwisseling van vier verhaallijnen die in elkaar overvloeien en de verstilling in de beelden zelf, probeer ik op verschillende niveaus die tijdsbeleving een rol te laten spelen. Daarnaast wilde ik spelen met de verwachting van een lezer die die vier verhaallijnen aan elkaar wil koppelen. Doorheen het boek wordt gesuggereerd dat de verhalen toch niet helemaal los van elkaar staan, maar je kan als lezer zo ver gaan als je zelf wilt in het verbinden van de verhalen en in het uitspitten van die aanwijzingen.

Heb je nog verdere plannen met dit project?

Martha Verschaffel: Elk boek dat ik maak en elk verhaal dat ik vertel is op een manier geconnecteerd met dromen. Dat kunnen letterlijke interpretaties zijn, maar nog meer probeer ik het gevoel en (on)logica ervan te vatten. Ik hou mijn eigen dromen al vijftien jaar lang bij. In Passages werken de verhaallijnen onderling samen zoals het narratief en de structuur van dromen ook (kunnen) werken. Met kleine verwijzingen, terugkerende elementen die meer suggereren dan een duidelijk antwoord geven. Ik plan geen concreet vervolg op Passages, maar voor een volgend boek wil ik wel opnieuw op zoek gaan naar hoe ik dit onderwerp vanuit een heel nieuwe invalshoek kan benaderen.