Awards 16

Op 19 januari 2017 reikte Flanders DC (vroeger Design Vlaanderen) de Henry van de Velde Awards 2016 uit in de Henry Le Boeufzaal in Bozar, het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten.

De Henry van de Velde Awards zijn ingrijpend veranderd sinds de eerste editie in 1994, net zoals de maatschappij en design veranderd zijn. Aan de basis is niet geraakt. De Henry van de Velde Awards stellen ontwerpers en bedrijven centraal met de uitreiking van de Henry van de Velde Lifetime Achievement Award, de Henry van de Velde Company Award en de Henry van de Velde Young Talent Award, de zogenaamde Special Awards.

Daarnaast focust Flanders DC, samen met de OVAM, op producten, projecten of diensten die vanuit een designmethodiek of attitude (deels) een antwoord bieden voor actuele vraagstukken, de Design Solution awards. Het gaat dus om de waarde en impact van design op onze economie en maatschappij en op het klimaat, vandaag en in de toekomst. Het gaat om deze categorieën: OVAM Ecodesign PRO, Efficiency, Life Quality, Feel Good, Communication, Better Health, Collective en Design Research.

Voor deze 8 categorieën werden in 2016 206 designproducten, projecten en diensten ingediend. Een professionele jury koos hier in twee rondes 25 nominaties uit en 8 winnaars uit. De nominaties werden in het najaar voorgesteld aan het grote publiek, dat online kon stemmen voor zijn favoriet. Uiteindelijk waren er meer dan 7250 stemmen voor de Henry van de Velde Public Award 16. 

Bij de feestelijke uitreiking werd ook de tentoonstelling Henry van de Velde Awards 16 geopend waarin alle nominaties en alle winnaars te bekijken waren. Deze gratis tentoonstelling liep van 20 januari tot en met 19 maart in de Foyers van Bozar

Jury
Jury
Laure Capitani
Laure Capitani
Klara De Smedt
Manager van De Winkelhaak | House of C, Juryvoorzitter
Klara De Smedt

Klara De Smedt is manager van De Winkelhaak. Na het behalen van een master productontwikkeling  werkte ze als ontwerper en nadien 2 jaar bij Design Vlaanderen voor ze vertrok naar De Winkelhaak. In 2008 bedacht Klara het co-workingconcept Bar d’office. Sinds 2014 is zij één van de stuwende krachten achter ANTWERP. POWERED BY CREATIVES.

Leen Creve
Leen Creve
Kitty De Jong
Kitty De Jong
Bernadette De Loose
Bernadette De Loose
Evelyn Lafond
Evelyn Lafond
Heleen Van Loon
Curator talent, Z33 House for Contemporary Art, Design and Architecture
Heleen Van Loon

Heleen Van Loon werkt als project manager in Z33 in Hasselt. Ze coördineert er o.a. FORMAT, een traject voor beloftevolle designers en architecten. Daarnaast helpt ze studenten productdesign van LUCA School of Arts Genk met het formuleren van hun identiteit als ontwerper.

Giovanna Massoni
Giovanna Massoni
Kurt Vanbelleghem
Kurt Vanbelleghem
Stijn Debaillie
Stijn Debaillie
Sophie Lauwers
Sophie Lauwers
Ellen Vandenbulcke
Ellen Vandenbulcke
Saskia Westerduin
Saskia Westerduin
Eveline Borgermans
Audiovisual Communication - Team Bedrijfstrajecten VLAIO
Eveline Borgermans

Als coördinator van ikinnoveer probeert Eveline Borgermans van VLAIO de Vlaamse KMO'er een stapje dichter te zetten naar een future-proof innovatief bedrijf door het samenstellen en geven van innovatieopleidingen en webinars. Als productdesigner blijven ‘ontwerpen’ met de bijhorende methodieken vormen een rode draad in haar leven en werk.