AMIS - A'Muze

Designbureau
Saflot creative consultants bvba
Opdrachtgever
Medio’s sàrl
Afmetingen
various, all fitting within Ø100 x H60 cm
Materiaal
PE
Techniek
rotatiegieten
Uitvoering
Industrieel
Het bedrijf Medio’s vroeg Adriaan De Bruyne (Saflot) om binnen de A’muze collectie acht speeltuigen te ontwikkelen voor gebruik op speelplaatsen van kleuter- en lager onderwijs.

Hij startte dit proces met een etnografisch onderzoek en een stakeholderanalyse. Het leverde waardevolle informatie op naar motorisch en sociaal spelgedrag en nieuwe noden werden gedetecteerd. Op basis van deze inzichten werden concepten ontwikkeld en tal van prototypes getest met kinderen van verschillende leeftijden. De veiligheid, de speldynamiek, emotionele connotatie en sociale dimensie werden alle onder de loep genomen. De reeks kreeg de naam AMIS mee en bestaat uit acht kleurrijke en verplaatsbare elementen. De kinderen (van 3 tot 12 jaar) kunnen zelf hun spelregels bepalen, volgens hun motorische, fysieke, sociale en psychologische ontwikkeling. Op motorisch vlak combineert ieder tuig meerdere uitdagingen. Sommige kunnen zelfs omgedraaid worden en krijgen een hele nieuwe functie. Enkele tuigen werken met een (labiel) dynamisch evenwicht, andere zijn dan weer eerder stabiel. Naast de individuele kwaliteiten van elke module, levert elke nieuwe combinatie en setting een nieuw "parcours" op dat telkens voor een andere beleving zorgt, wat op zijn beurt de creativiteit van de kinderen stimuleert.

Voor het bedrijf is deze productfamilie revolutionair. De speeltuigen hebben veel succes en worden goed verkocht. Het zorgde zelfs voor een internationale doorbraak van het bedrijf.

Door een nauwe samenwerking met de matrijzenbouwer en de producent konden prijs, sterkte en afwerking geoptimaliseerd worden.

En naar verluidt zou het pestgedrag merkelijk zijn afgenomen.