TIMBTRACK tree measuring device TPM Track'r

Designbureau
MAXIMALdesign
Opdrachtgever
DER BERG / TIMBTRACK bvba
Afmetingen
200x170x85mm
Materiaal
PC-ABS, Luxacryl, Glas, Siliconen
Techniek
kunststofinjectie, lasersnijden
Uitvoering
Industrieel
Timbtrack is een Brusselse start-up, met een unieke app voor bosbeheer.

Om de effectieve opmetingen van percelen bos sneller, efficiënter en eenvoudiger uit te voeren en zo het bosbeheer beter te organiseren, werd Maximaldesign gevraagd om een ruggedized apparaat te ontwikkelen dat deze metingen in situ kan uitvoeren, verzamelen en exporteren naar de eigenaar.

Na het ingeven van de boomsoort kan een exactere meting worden uitgevoerd en via GPS een geolocatie ingegeven. Op een volledig perceel worden alle bomen ingescand en op het einde van de dag worden de gegevens ingeladen in de computer. Voordien gebeurde dit met lint-en lasermeter apart zonder de exacte positie van de boom te kennen. De snelheid en juistheid van de metingen worden aanzienlijk verhoogd en de data kunnen gedeeld worden met eigenaars, klanten of kopers van percelen.

Het toestel behuist een aantal state-of-the-art componenten en een solid state geheugen. De kunststof behuizing is waterdicht en slagvast, heeft een ergonomische grip en het gewicht is comfortabel verdeeld. De grip is zelfverklarend en grote aandacht ging naar de ideale posities van de human interface componenten (scherm, oriëntatieknop, trekker). De vormgeving en kleurstelling geven een professionele uitstraling. Tevens werd een draagtas ontworpen die in staat stelt zoveel mogelijk handenvrij te werken terwijl het toestel extra beschermd wordt.

Deze opdracht is een mooi voorbeeld van efficiënte integrale productontwikkeling. Aanvullend mocht Maximaldesign ook gedetailleerd, helder en eenvoudig de templates uittekenen voor de grafische bediening op het scherm en begeleidde het de verpakking.

Dit toestel blijkt ook op andere vakgebieden te kunnen worden ingezet voor de verbetering van de werktaak en het verhogen van de efficiëntie.