Imaginair RLV

Designbureau
Grada R&D department
Opdrachtgever
Grada International NV
Afmetingen
9,4cm x 10,9cm x 10,9cm
Materiaal
BASIS: PP+TPE/gepoederlakt aluminium of PP+TPE/aluminium voorzien van houtfineer
Techniek
Spuitgieten/overspuiten, lasersnijden, poederlakken
Uitvoering
Industrieel
Imaginair RLV staat voor Imagin-air Residentieel Lucht Ventiel. Het gaat om een ventilatierooster voor huizen en kantoren dat de juiste hoeveelheid verse, verwarmde of gekoelde lucht aan- of afvoert.

Het ontwerpteam heeft bijzondere aandacht besteed aan het geluidsniveau, energieverlies, een discrete, hedendaagse vorm en eenvoud van monteren. Door een systeem van veren of een ring kan het zowel in nieuwbouw als in renovaties geplaatst worden.

Het ventilatierooster bestaat in verschillende uitvoeringen. Er is ook een primerversie die door de klant in de gewenste kleur kan geschilderd worden, zodat het rooster opgaat in de omgeving.

Nominatie Better Health

De Imaginair RLV speelt in op de steeds groeiende nood aan (mechanische) ventilatie in de woning voor een optimale luchtkwaliteit. Hierdoor ontstaat de nood voor roosters met lage luchtweerstand en een laag geluidsniveau. Imaginair RLV wou ook een economisch en architecturaal alternatief bieden voor de vaak zeer zichtbare en vergeelde "toiletventielen", en wou voldoen aan de steeds strenger wordende energieprestatienormen.

Door een doorgedreven iteratie op de geometrie van het residentieel ventiel is de Imaginair RLV er in geslaagd om de drukval (dit is in wezen de "weerstand" en bepaalt de energieverliezen van een ventilatiesysteem) tot wel 50% te verlagen ten opzichte van de oplossingen van de concurrenten. Door de verlaagde weerstand is het toestel ook veel stiller, waardoor dit product kan geplaatst worden in bureaus, slaapkamers en woonkamers. En dankzij de dubbele lipdichting heeft de Imaginair RLV de hoogste luchtdichtheidsklasse.