Memory Stone

Designbureau
Yellow Window
Designer
Axel Enthoven
Opdrachtgever
Memory Stone (Serax)
Afmetingen
25 × 70 × 55 cm, 30 × 140 × 78,5 cm, 30 × 180 × 78,5 cm

Elke uitvaart is bijzonder en uniek en herdenken na een overlijden kan op verschillende manieren. Vanuit deze beleving ontwikkelde Axel Enthoven de collectie grafstenen en urnen voor Memory Stone, een dochterbedrijf van Serax.

De Memory Stone modellen bestaan uit drie maten grafstenen en twee urnstenen, elk model te verkrijgen in de kleuren kiezelsteen wit, grijs en antraciet. Ze zijn gemaakt van lichtgewicht beton, speciaal voor Memory Stone ontwikkeld door een groep betonspecialisten.

Behalve dat de modellen geschikt zijn voor een begraafplaats of een urnen herdenkingsplaats, is het mogelijk om de urnsteen bij een grafsteen te combineren. Op deze manier is het mogelijk om de individuele wens van de persoon te respecteren en eren en toch een eenheid te vormen en te blijven na het overlijden.

De kleinste Memory Stone is ook geschikt als gedenkteken op een natuurbegraafplaats. De steen vergt geen onderhoud zodat de natuur zich mooi rond de steen heen kan ontwikkelen. Het graf met de steen zal door de jaren heen één worden met de natuur.

Memory Stone, Axel Enthoven (Yellow Window) voor Memory Stone - Foto: Hans Fonc

“Of het leuk is voor een ontwerper om een grafsteen te ontwerpen, weet ik nog niet; boeiend is het zeker en als je tot een rationele oplossing komt, is het des te beter”, aldus Axel Enthoven. “Als je het uiteindelijke ontwerp zo maakt dat het zelfreinigend is en onderhoudsvriendelijk, als het eenvoudig en snel te plaatsen is, als het solide en stabiel is, als het eenvoudig en natuurlijk lijkt en als het in alle omgevingen past en ook nog tijdloos is, ben je al een hele stap verder. Vanuit de emotionele zijde moet het een knipoog zijn naar diegene die je moet achterlaten. De eenvoudige en uitgepuurde vorm symboliseert de verdiende rust. Bescheiden maar aanwezig, iconisch zonder verwaandheid. Geïnspireerd door de natuur en met respect ontworpen.”

Memory Stone, Axel Enthoven (Yellow Window) voor Memory Stone - Foto: Hans Fonc
Memory Stone, Axel Enthoven (Yellow Window) voor Memory Stone - Foto: Hans Fonc

“Dankzij deze award kregen we heel wat belangstelling van de designpers en dat hielp om ons opstartend merk op de kaart te zetten”

Axel Enthoven, Memory Stone/Serax, Henry van de Velde Feel Good Award 16