The Maggie Shelter

Designbureau
DMOA architecten bvba
Opdrachtgever
VERMAKO bvba (producent)
Afmetingen
1860x660x500 cm (bruto buitenmaten)
Materiaal
structuur: geëxtrudeerd aluminium profielen - zeilen: 650 g/m2 PVC gecoat polyester doek
Techniek
low tech (basis maggie - wanden, dak en isolatie+zand) tot high tech (met vloer, zonnepanelen, balansventilatie, klimatisatie, low E-verlichting,...)
Uitvoering
Deels ambachtelijk, deels industrieel

60 miljoen mensen wereldwijd zijn op de vlucht.

Het vluchtelingenprobleem wordt als tijdelijk beschouwd maar uit cijfers van de Verenigde Naties leren we dat deze mensen gemiddeld bijna 12 jaar in vluchtelingenkampen of informele nederzettingen (squatter camps) verblijven. Slechts 1 op 3 kinderen hebben toegang tot onderwijs en vaardigheden en vaak is dit de enige uitweg in deze uitzichtloze situaties. De nood aan goed geïsoleerde, multifunctionele, veilige en duurzame gebouwen voor scholen, opleidingscentra, medische centra, civiele bescherming en temperatuur gecontroleerde opslag (voedsel, medicijnen) is erkend door alle organisaties. Samen met experten van diverse leidende organisaties zijn alle tekortkomingen en uitdagingen door DMOA in kaart gebracht. In het totaal 30 verschillende criteria.

Er kwamen verschillende testfases, waarvan één met een concrete bestemming voor Fedasil als uitbreiding van het bestaande opvangcentrum voor minderjarige vluchtelingen in Steenokkerzeel. De finale vierde versie kwam er in juni 2016. Ondertussen wordt er gewerkt met partners op concrete projecten voor DRC Congo (medische verzorging en onderwijs slachtoffers van seksueel geweld in de conflictzones en scholen en opleidingscentra voor Syrische vluchtelingen in informele kampen op de grens van Syria en Turkije). De Maggie Shelter is de oplossing daar waar geen vaste constructies mogen, gewenst zijn of praktisch. Het is snel op te zetten en te verplaatsen. De maggie is modulair en polyvalent en is aanpasbaar aan de seizoenen en klimaten. Ze heeft een hoge energieprestatie en weerstaat een hard klimaat en stormen. Deze kwaliteiten zijn bereikt door de constructie van een dubbele wand te voorzien uit aluminium en zeildoek die volledig opgevuld kan worden met lokale materialen zoals zand, organische stoffen, gerecycleerd plastiek afval en isolatiematerialen.

De Maggie ziet eruit als een grote tent maar heeft de voordelen en functionaliteit van een vast gebouw. Voor de prijs en het gewicht van een modeste gezinswagen krijg je een 105m2 duurzame constructie. Ook buiten de humanitaire sector zijn de maggies waardevol in afgelegen en conflict regio’s. DMOA richtte een breder platform op, Maggie Program, dat verder wil inzetten op innovatie voor sociale noden. De samenwerking met een consortium van ingenieurs en architecten (zoals DMOA), academische wereld (zoals KUL en CENTEXBEL), producenten (zoals VERMAKO en VERVAEKE) en de overheid (Fedasil, IWT, FIT) wordt behouden. De sleutel tot het succes van innoveren is het orkestreren van complementaire expertise en krachten.