INGA Wellbeing

Designer
Fiona Mc Greal (i.s.m. Gysemans Clothing Industry, Innovatie Centrum, Alsico NV, Philippe Buck, Solvay, Jacques Peeters, Jules Bordet Institute)
Opdrachtgever
INGA Wellbeing

INGA Wellbeing is een collectie aangepaste, comfortabele en toch stijlvolle en aantrekkelijke kleding ontworpen voor zorgpatiënten. 

De collectie bevat bloesjes, truien, kleedjes, broeken en pyjama’s discreet voorzien van openingen voor drains of van panden die gemakkelijk kunnen worden verwijderd voor een medisch routineonderzoek of behandeling. In tegenstelling tot de bestaande en nogal stigmatiserende operatiekleedjes laat de INGA Wellbeing kleding de patiënt volledig in zijn waardigheid. Zij kunnen in deze kleren behandelingen ondergaan of een onderzoek laten uitvoeren zonder zich geheel of gedeeltelijk te moeten laten ontkleden door het verplegend personeel, hetgeen als erg vernederend en ongemakkelijk wordt ervaren. Bovendien hoeven ze zich in gezelschap ook niet beschaamd te voelen.

De kleren zijn gemaakt in natuurlijke, zachte en elastische stoffen. Het gevoel van welbehagen heeft ongetwijfeld positieve impact op zowel het mentale als het fysische herstel.

De INGA Wellbeing zorgkleding is voor alle situaties en stadia van de ziekte geschikt. De kleren worden bovendien geproduceerd bij Gysemans Clothing Industry, een marktleider in zorgkleding, die overtuigd van het concept al zijn kennis, contacten en productiecapaciteit inzet in dit verhaal.

De ontwikkeling gebeurde verder ook i.s.m. het Innovatiecentrum, Alsico NV, Philippe Buck, Solvay, Jacques Peeters en het Jules Bordet Instituut en werd ondersteund met een bourse de préactivité van het Waalse Gewest.

Vanuit de medische wereld kreeg dit project eveneens veel bijval. Op 25 mei 2016 werd het aan de UGent bekroond met de tweede PRoF Award voor het beste Europese zorgidee. Het is ook de bedoeling om smart en nanotechnologie in de kleding te verwerken. Het is nu ook mogelijk een bewegingssensor te integreren in de kleding.

“Vanaf het moment dat wij deze prijs ontvingen, namen professionals in de gezondheidszorg, potentiële klanten en de media ons serieuzer.”

Fiona Mc Greal, INGA Wellbeing, Henry van de Velde Better Health Award 16