Disarming Design from Palestine

Designbureau
Annelys de Vet & Mohammad Saleh, Sami Khaldi, Ghadeer Dajani, Wisam Hourani, May Marei
Opdrachtgever
Disarming Design from Palestine (DDFP)
Disarming Design from Palestine (DDFP) wil alternatieve verhalen brengen over Palestina nu en wil reflecteren over de functie van creatieve praktijken in conflictsituaties.

Het platform ontwikkelt, toont en verkoopt hedendaagse designobjecten uit Palestina, ontworpen door hedendaagse designers, kunstenaars en studenten in samenwerking met lokale producenten en ambachtslui.

Tijdens verschillende creatieworkshops gaan de deelnemers in een verrijkende designdialoog met opkomende ondernemingen en internationale collega’s. Ze ontwikkelen nieuwe gebruiksgoederen, gebaseerd op bestaande productietechnieken. Aan de hand van creatieve processen focust DDFP op de ontwikkeling van lokale ontwerpen en productiepraktijken. Door het stimuleren van interdisciplinaire samenwerkingen worden nieuwe modellen van artistieke praktijken versterkt.

DDfP - Awakening Goggles, by Tessel Bruehl - Photo Celine Callens
DDfP - Bird Plate, by Maher Shaheen - Photo Celine Callens

De collectie wordt zowel in tentoonstellingen als online getoond en verkocht. De producten vertellen over het huidige leven in de Palestijnse gebieden. Het zijn ‘narratieve objecten’ die naast hun functionaliteit vooral ook een verhaal vertellen. Ze reflecteren op zowel de kwaliteiten als de complexiteiten en onmogelijkheden van het leven in de Palestijnse gebieden.

DDfP - Gaza Box, by Sohail Salem
DDfP - Soccer Keffiyeh, by Hannes Bernard - Photo Celine Callens

De producten brengen niet enkel alternatieve verhalen over Palestina maar doen ook nadenken over de functie van creatieve praktijken in conflictsituaties. Kunst en design worden in dit project gebruikt als krachtige tools die een politieke, sociale en culturele discussie op gang kunnen brengen binnen een gemeenschap. Het zorgt voor een designdiscours en investeert in het creatieve potentieel van mensen. Het biedt een antwoord op hoe creatieve praktijken kunnen bijdragen tot een duurzame maatschappij en een economie die de mens centraal stelt.

DDfP - The Land of Milk and Honey, by Montaser Saad & Rudy Luijters - Photo Celine Callens
DDfP - Watchtowers and Watertank Game, by Mark Jan van Tellingen - Photo Celine Callens

Deze award biedt een solide bodem voor de soms precaire projecten en onzekere tijden die je als ontwerper in je carrière meemaakt”

Annelys de Vet, Henry van de Velde Communication Award 16