Awards 20

Op 22 januari reikte Flanders DC, samen met partners Agentschap Innoveren & Ondernemen, Bokrijk / VAKLab, Bozar en de OVAM, de Henry van de Velde Gold Awards 20 uit. Het was een druk bijgewoonde avond met trotse winnaars uit het brede designveld.

De Henry van de Velde Awards tonen en bekronen zowel nationaal als internationaal Vlaamse ontwerpers, bedrijven, producten, projecten en diensten die vanuit design, oplossingsgericht of richtinggevend, een positieve impact hebben op de samenleving en de economie. De Henry van de Velde Awards worden breed gedragen dankzij de gedeelde visie van een professionele en onafhankelijke jury met belangrijke expertise in de sector. Met de officiële prijsuitreiking op 22 januari 2020, de tentoonstelling in Bozar van 23 januari tot en met 29 maart 2020, de publicatie en de eigen website vormen de Henry van de Velde Awards een platform voor Vlaams design. Er werden 12 Henry van de Velde Gold Awards en 14 Awards uitgereikt. Designers, bedrijven en organisaties konden inschrijven binnen volgende categorieën: Business Innovation - Collaborative - Consumer - Crafts by Bokrijk - Digital Product - Graphic & Communication - Habitat. Voor deze vijf categorieën kon er niet ingeschreven worden: Lifetime Achievement - Young Talent - Company - Ecodesign by OVAM - Public.
Jury
Jury
Bart Lens
Bouwmeester Bokrijk
Bart Lens

Bart Lens is de oprichter van Lens°Ass studio en werkt aan projecten gaande van architectuur en interieurontwerp tot product- en conceptontwikkeling. Hij ontwerpt voor bedrijven als Moome, Jongform, Eden Design, en werd gevraagd om Bokrijk in een nieuw tijdperk te leiden. Hij werd curator met als opdracht een innovatieve en eigentijdse blik op de museale werking voor de verschillende vakmanschappen te ontwikkelen. Als Bokrijk Bouwmeester waakt Bart mee over de DNA-waarden vanuit een overkoepelende visie op vakmanschap. (waarnemend jurylid)

Evelien Bracke
Evelien Bracke
Johan Valcke
Former Director at Design Flanders & Founder Valcke Art Gallery
Johan Valcke

Johan Valcke werd in 1992 benoemd tot directeur van Design Vlaanderen en richtte in die functie de Henry van de Velde Awards op. Hij stichtte de DVG en de Triënnales voor Vormgeving en richtte het designtijdschrift K op. Hij werd verkozen in de Board van WCC-Europe en de Board van BEDA. Vandaag blijft hij actief in de klankbordgroep voor Design Museum Gent, de algemene vergadering van HISK Gent en de aankoopcommissie van DIVA Antwerpen. In 2018 opende hij zijn galerie VALCKE Art Gallery.

Kitty De Jong
Kitty De Jong
Marie Pok
Marie Pok
Ingrid Van der Wacht
Ingrid Van der Wacht
Francis Carpentier
Curatorial Project Coordinator - Architecture & Design at Bozar
Francis Carpentier

Francis Carpentier is Curatorial Project Coordinator voor het architectuur- en designprogramma van Bozar. Als tentoonstellingscoördinator was hij verantwoordelijk voor o.a. Ado Chale (2017) en Richard Venlet (2019). Francis is opgeleid in Conservation of Monuments and Sites en zetelt in de raad van bestuur van het Hortamuseum, Docomomo en Europa Nostra Belgium.

Chris Baelus
Professor Design Sciences University of Antwerp
Chris Baelus

Chris Baelus is hoogleraar productontwikkeling aan de Universiteit Antwerpen. Hij studeerde in 1981 af als industrieel ontwerper aan het NHIBS / Henry van de Velde-instituut. Na enkele jaren als zelfstandig designer gewerkt te hebben koos hij voor het onderwijs en het onderzoek in de productontwikkeling. Sindsdien is hij verbonden aan de Faculteit Ontwerpwetenschappen.

Isabel Van den Broeck
Isabel Van den Broeck
Thomas Joos
Thomas Joos
Elien Haentjens
Art & design journalist and curator
Elien Haentjens

Elien Haentjens studeerde kunstwetenschappen en journalistiek. Ze schrijft als journaliste vooral over kunst, lifestyle en design en sinds 2012 cureert en organiseert ze tentoonstellingen en residenties voor ontwerpers, vooral in Brazilië. Ze richtte Joias op en cureert het Belgische luik van Adorno, waarmee ze Belgisch design wil uitdragen en waardevolle multiculturele ontmoetingen stimuleert.

Max Borka
Art & design journalist and curator
Max Borka

Max Borka was vooral als docent, journalist, radiomaker en kunstcriticus bedrijvig, toen hij in 1999 directeur van de Stichting Interieur werd en DAMn° magazine mee oprichtte. In 2011 lanceerde hij Mapping the Design World, een internationaal platform rond social design. Daarnaast doceerde hij aan KASK Gent, La Cambre Brussel en Fachhochschule Potsdam en werd hij directeur van de Berlin Design Week. In 2017 keerde hij terug naar België.

Tine Holvoet
Tine Holvoet
Ronald Bastiaens
Academic Director Howest University Applied Science
Ronald Bastiaens

Ronald Bastiaens is opleidingscoördinator Industrieel Productontwerpen aan Howest en professor in industrieel productdesign, prototyping, duurzaam ontwerp, designmethodes, materialen en fabricage. Ook is hij de teamleider van het Howest Industrial Design Center en onderzoeker in de projecten Protolab, Protolight, Design for Impact, Innowiz, myMachine en Pro-Fit.

Catalogus

De catalogus van de Henry van de Velde Awards 20 biedt een overzicht van alle winnaars van de editie 2020. In dit boek voorzien design-experten An Bogaerts, Max Borka, Soetkin Bulcke en Elien Haentjens ons van wat context bij de wederom unieke projecten en ontwerpers.

Deze tweetalige (NL-EN) publicatie telt 154 pagina's en werd ontworpen door Geoffrey Brusatto.

Expo
De presentatie van Sportkompas op de expo
De presentatie van Sportkompas op de expo

Naar aanleiding van de uitreiking van de Henry van de Velde Awards is er ook een tentoonstelling in de Foyers van Bozar waar alle gelauwerde ontwerpers, bedrijven en projecten een platform krijgen.

De fysieke tentoonstelling is afgelopen, maar je kan de expo nog steeds virtueel bezoeken via onderstaande link.