Vibe

Designbureau
Pars Pro Toto
Opdrachtgever
Jabbla, we all have a voice

De Vibe is een inclusief communicatiehulpmiddel ontwikkeld voor de groeiende groep mobiele jongeren met een spraakprobleem.

Bij het ontwerp van de tablet stond de gebruiker en zijn leefwereld centraal. Tijdens het onderzoek kwamen een aantal pijnpunten naar boven welke in deze nieuwe spraakcomputer opgelost werden. Het lichtgewicht en praktisch formaat (met een 10’ touchscreen) zorgen voor een zeer draagbaar en mobiel communicatiehulpmiddel. Met aan zowel voor- als achterzijde een geïntegreerd scherm is het een uniek toestel geworden binnen de ondersteunende communicatie. Het scherm aan de achterzijde zorgt ervoor dat omstanders kunnen meelezen en anticiperen op de boodschap die wordt gevormd en vervolgens naar spraak wordt omgezet, waardoor de natuurlijke communicatie vergemakkelijkt. Oog-in-oog communiceren met vrienden, familie en begeleiders wordt vanzelfsprekend en doeltreffend. Er werd ook gestreefd naar een hulpmiddel dat kan wedijveren met de gewone consumentenproducten en niet opvalt.

Vibe © Pars Pro Toto
Vibe © Pars Pro Toto

En net zoals bij de dagelijkse mobiele telefoons is er een camera ingebouwd, waardoor de Vibe gebruiker ook foto’s kan nemen en momenten kan vastleggen, ze kan delen met anderen. Naast de gebruiksvriendelijke aspecten hecht Jabbla ook waarde aan duurzaamheid. Het product werd zo ontwikkeld dat het jarenlang kan meegaan. Bij technische mankementen is de mogelijkheid voorzien om de Vibe eenvoudig te herstellen. De ‘serviceability’ is een belangrijk gegeven bij de ontwikkeling van dit type producten, omdat de aanschafwaarde hoog is door de kleine productievolumes en omdat dit product de gebruiker meerdere jaren moet kunnen dienen. De extra protectie cover speelt hierbij ook een belangrijke rol, alsook de gebruikte hoogwaardige en krasvrije kunststof. Bij de productie van de onderdelen werd steeds 10% recyclaat ingemengd en defecte onderdelen, zoals een kapot touchscreen, zijn afzonderlijk te vervangen.