Zyzo

Designbureau
Hybrio Design
Opdrachtgever
Zyzo nv
Afmetingen
24 x 19 x 15 cm
Materiaal
ABS, electronica, software
Techniek
Spuitgieten, electronica & touchscreen, custom software + apps (iOS & Android)
Uitvoering
Industrieel

Zyzo is het resultaat van een zoektocht naar een zinvol product om ouderen te helpen om langer zelfstandig te kunnen blijven wonen en leven.

Uit onderzoek blijkt dat bejaarden vooral behoefte hebben aan meer contact met familie, kinderen en kleinkinderen, én dat ze meer controle willen over hun dag. Op deze twee problemen wil Zyzo een antwoord bieden.

Zyzo is een nieuw sociaal (familie) netwerk dat speciaal ontworpen is om ouderen (80+) die niet meer mee zijn met smartphones en tablets vlotter met hun kinderen en kleinkinderen te verbinden. Via de Zyzo’s mobile app sturen familieleden foto- en videoberichten naar het Zyzo toestel. Ook afspraken of herinneringen kan je met de app versturen. Zyzo is in eerste instantie opgevat als familiaal sociaal netwerk, maar kan ook breder ingezet worden in de zorgsector, bijvoorbeeld bij dementerende of gehandicapte ouderen. In die context kunnen ook zorgverleners via Zyzo communiceren, wat voor hen het werk efficiënter en aangenamer maakt.

Bij de ontwikkeling van het concept is gestreefd naar eenvoud in gebruik. Zyzo werkt dan ook super simpel: plug hem in het stopcontact, verbind je met de mobile app en je bent vertrokken. Zyzo is bovendien volledig advertentie-vrij en verzamelt geen data die met derden worden gedeeld. Je gegevens, foto’s en memo’s zijn bij Zyzo dus 100% veilig.

Qua vormgeving is dezelfde eenvoud doorgetrokken in zowel hardware als interface design: een strakke, stijlvolle maar toch herkenbare vormgeving voor het Zyzo toestel, en een intuïtieve graphic user interface voor de mobile apps (die gratis gedownload kunnen worden in de Appstores)

De technische architectuur van het product is zodanig opgezet, dat Zyzo kan evolueren naar een “zorghub” in huis, waarbij andere intelligente producten (valdetectie, parlofonie, slimme deursloten, etc.) ermee verbonden kunnen worden. En aangezien de software van het toestel volledig in house is ontwikkeld, kan Zyzo via API’s ook connecteren met andere zorgplatformen.