Hey Jute

Designer
Alexander Marinus
Opdrachtgever
Zigmund Pront

Het Hey Jute kussen is een high-end ambachtelijk product waarvoor een nieuwe toepassing voor een “vergeten” materiaal werd ontwikkeld, en die resulteert uit het uitgebreide onderzoek naar de context, waarde en toepassing van jute.

Jute is de op één na meest gekweekte textielvezel ter wereld. Industriële verwerking en chemische behandeling vernietigen de natuurlijke eigenschappen van deze ecologische grondstof om er een utilitair, goedkoop eindproduct mee te maken. Er wordt quasi geen gebruik ge- maakt van het volledig potentieel van dit materiaal. Om dat potentieel te onderzoeken ontwikkelde Alexander Marinus een nieuwe ambachtsmethode die binnen een korte keten past, geen chemische behandeling vergt en zo mét – in plaats van tegen – de natuurlijke kwaliteiten van de grondstof een high- end product creëert. Hard en zacht borstelen opent de vezelbundels op een gecontroleerde manier. Vervolgens worden die bundels aan elkaar gestikt tot een textiel vlak dat de raw fibre in zijn volledige lengte toont, inclusief alle natuurlijke variaties en onregelmatigheden. Dat vlak wordt een omhulsel om te vullen met jute snijafval. Het eindproduct wordt handgenaaid afgewerkt

Hey Jute, Alexander Marinus
Hey Jute © Alexander Marinus

Hey Jute kussen is tegelijk een robuust en delicaat product voor zowel binnen als buiten. Door de bewust gekozen prijs breekt Hey Juteeen lans voor de faire waardering van zowel een ecologisch textielmateriaal als van lokaal vak- manschap. De kussens behouden de lengte van de grondstof (maar kunnen ook op maat gemaakt worden), de sterke vezel zorgt voor een duurzaam kussen (stevig én aan het eind van de rit nog steeds biodegradable), het pure materiaal zorgt voor de uitzonderlijke look.