The Waterbench

Designer
Barbara Standaert
Opdrachtgever
Ebema N.V.
Barbara Standaert ging op zoek naar hoe we natuurlijke processen kunnen herstellen en groen terug een plaats kunnen geven in het verstedelijkt landschap.

De Waterbench speelt hier met haar functies als zitbank, plantenbak en regenwaterton op in en connecteert deze met elkaar. De bank laat toe dat het regenwater doorheen het poreuze betonnen zitgedeelte sijpelt en wordt opgevangen in een spaarbekken van waterdicht beton waarin de planten hun water en voedsel vinden. Deze permanente en natuurlijke watervoorziening vraagt nauwelijks onderhoud, zorgt voor een blijvend groene touch in de stad en heeft een verkoelend effect. Het reservoir kan bij langdurige droogte ook bijgevuld worden. Het poreuze beton garandeert een droog zitvlak, ook bij regenweer.

The Waterbench © Standaert Design

Een andere grote troef is de mogelijkheid om het zitmeubel in te ‘planten’ zonder al te grote ingrepen, aangepast aan de noden van de omgeving. De subtiele combinatie van functies wekt nieuwsgierigheid en sociale interactie. Groen en water brengt mensen samen en gesprekken op gang.