Werk van prijswinnende designers te zien op Design Fest Gent

Van 22 april tot en met 1 mei vindt Design Fest Gent plaats, een festival dat ruimte biedt aan ontwerpers om grensverleggende ideeën te presenteren. Met een focus op duurzaamheid in al haar facetten wil het niet alleen inspireren, maar ook uitdagen en aanzetten tot dialoog.

Het festival toont een unieke selectie van bestaande projecten en nieuwe creatie-opdrachten. Die werden geselecteerd onder de curatoriële leiding van Siegrid Demyttenaere en in nauwe dialoog met de festivalpartners, waaronder Flanders DC, en co-curatoren Christel De Maeyer, Nathalie Goethals, Heleen Sintobin, Unfold, Bram Vanderbeke en Sep Verboom.

Het werk van winnaars van de Henry van de Velde Awards is goed vertegenwoordigd op Design Fest Gent! Hieronder vind je een overzicht.

Te zien in het Design Museum Gent

 • Alexander Marinus werd in 2021 bekroond met de Crafts Gold Award met zijn kussen Hey Jute voor Zigmund Pront, waarmee hij het materiaal jute doet heropleven.
 • Het onderzoek naar circulair wonen The Exploded View (Biobased Creations en Stichting Nieuwe Helden voor Dutch Design Foundation, The Embassy of Circular en Biobased Building) won tijdens de laatste editie de Design Research Silver Award. Op 28 april is er een lezing op het festival.
 • BC Materials, dat in 2021 bekroond werd met de Climate Change Gold Award, brengt circulaire bouwmaterialen (zoals pleisterkalk, geperste leemblokken en gestampte aarde) in een samenwerking met Hannah Segerkrantz. Ze kregen de namen Brickette, Brusseleir, Kastart en Mortier.
 • BRUT Collective won in 2019 de Young Talent Award. Tijdens Design Fest wordt met Bodem Editie een ‘scenografie als een archeologische site afgestoft’. Op 30 april geven ze een lezing.
 • Heleen Sintobin en María Boto (Laboratorium) brengen in samenwerking met EON, UGent Structural Colours, een deel van het pigmentonderzoek Ecology of Colour, waarvoor ze de Design Research Gold Award 22 wonnen. Laboratorium biedt alternatieve methodes zoals het gebruik van nanostructuren of microalgen, die in afvalwater pigmenten opsporen.
  Heleen Sintobin toont in het museum ook Gravity Claze Series, een reeks van keramische artifacten die ge-3D-print zijn, maar door de zwaartekracht vervormingen hebben ondergaan.
 • Livable Platform (Sep Verboom) en Circular Matters wonnen de Environment Gold Award 22 met ONTketen. Sep Verboom ontving in 2017 de Young Talent Award. Op Design Fest toont hij naast ONTketen ook Hold on Cork, een onderzoek naar kurk, en Lampirong Spectacles, een bril gemaakt van lampirongschelpen, die ons wil wijzen op het vitale ecosysteem in de Filipijnen.
 • Voor het project WOOD-DESIGN van BOS+, Flanders DC en Hout Info Bois werkten ontwerpers samen met houthandelaars. Studio Plastique, Ellen Comhaire, Frederik Delbart NAUWAU,  Studio Plastique en Utilise.Objects werden uitgedaagd om aan de slag te gaan met restafval. Het resultaat is te zien in het museum. Het werk Biodiversiteit van Utilise.objects werd bekroond met de Environment Bronze Award 22. Ellen Comhaire toont op het festival ook akoestische panelen met mycelium  en reststromen van landbouw.
 • Onbetaalbaar, dat tijdens de laatste editie van de awards gelauwerd werd met Materialisme met emotie (Environment Silver Award) én met Muziekcentrum De Bijloke (Spaces Gold Award), is ook aanwezig op het designfestival. Het brengt in samenwerking met Glimps en materiaalproducenten Ready to Go, een reizende materialenbibliotheek. Er is een demo voorzien op 28 april.
  In de Sint-Jacobskerk brengt Onbetaalbaar ook een project met 100 preekstoelen, die worden omgevormd tot nieuwe objecten. 
 • Studio Plastique won in 2020 de Young Talent Award. Een afgedankte oven of magnetron, Studio Plastique transformeert samen met Snøhetta en Fornace Brioni het elektronische glasafval, dat vooralsnog niet hergebruikt wordt, in karaktervolle glastegels (Common Sands, Forite tiles). Samen met Bernd Weinmayer brengen ze ook Current Age, Lamp. Ze geven een lezing op 28 april.
 • Tim Duerinck toont zijn cello in vlas, waarmee hij de Crafts Gold Award 21 won.
 • Unfold won in 2014 de Young Talent Award. Unfold, Dennis Ceylan en BC Materials doen ze via Earth Automaton Lab, een nieuw samengestelde robot-arm-klei-printer, een eerste poging om een precolumbiaanse Marajoara-urne te printen.

Te zien in het Industriemuseum

 • In het Industriemuseum zien we OpenStructures, die dit jaar de Ecodesign by OVAM Gold Award ontving, in een samenwerking met KASK School of Arts, HOGENT en Howest.
 • Het afstudeerproject Tunneltaal van Manon Lambeens (Public Award en Spaces Bronze Award 22) is er eveneens te zien.
 • Studio AMA was in 2021 laureaat van de Climate Challenge Award. In het Industriemuseum is er The Remake Sessions Alsico & Wardrobe te bewonderen, waarbij ongebruikte werkkledij verwerkt wordt tot waardevolle mode.

Het volledige programma vind je op designfestgent.be.