De grondstoffen voor de collectie zijn restmaterialen van de lokale textielindustrie. De ontwerpen zijn aangepast aan de productiemogelijkheden binnen maatwerkbedrijven. Zo wordt de meerwaarde van afvalstromen en sociale tewerkstelling gebundeld in een kledinglijn van duurzame kledij en een lokale waardeketen.
Door de waardeketen zo transparant mogelijk te tonen, wil Studio AMA consumenten inzicht geven in welke stappen er worden gezet vooraleer een kledingstuk op de markt komt. Zo ziet de consument ook welke processen het kledingstuk doorloopt en hoeveel tijd en moeite er in de ontwikkeling van een ethisch en duurzaam kledingstuk kruipt. Daarnaast krijgt de consument meer inzicht in de onbalans tussen de lage prijzen van de fast fashion-industrie tegenover slow en ethical fashion. Tegelijk ziet hij dat er een alternatief is voor textielafval, massaproductie en sociale uitbuiting.
Bij elk item van de collectie zit een folder waarin de herkomst van het stuk, alsook was- en gebruiksinstructies worden meegegeven.
Studio AMA werkt hoofdzakelijk met onconventionele materialen in de kledij (matrascover, tafellinnen, handdoek stof, interieurtextiel….) en zet daarom materialenonderzoek voorop als eerste stap in het ontwerpproces. Vervolgens gaat Studio AMA op zoek naar de mogelijkheden van het maatwerkbedrijf en geeft pas daarna vorm aan de productie en esthetiek van de finale prototypes.
Productiepartner Zonnehoeve Production uit Eke is een maatwerkbedrijf dat jobs aanbiedt aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in een aangepaste, beschermde werkomgeving. Studio AMA bekomt haar grondstoffen via Vlaamse textielfabrikanten Libeco, Annabel Textiles, Clarysse en Bekaert-Deslee. Samen met Ecoso, een kringwinkel uit Mechelen, werkt studio AMA intussen ook met afgedankte kledij waarbij in eerste instantie in kaart wordt gebracht welke reststoffen nog bruikbaar zijn. Zo vermijdt Studio AMA ontginning van nieuwe grondstoffen en extra CO2-uitstoot.