Muziekcentrum De Bijloke

stem
Designbureau
DRDH Architects
Designer
DRDH Architects, Julian Harrap Architects, Studio Helder, Onbetaalbaar
Opdrachtgever
Muziekcentrum De Bijloke

DRDH Architects combineert in de vernieuwde concertzaal van De Bijloke de kwaliteiten van de originele ruimte met de akoestische troeven van hedendaagse concertzalen. Voor de foyers werkten ze samen met jonge kunstenaars om zoveel mogelijk originele elementen te recycleren en een verrassende nieuwe bestemming te geven.

Muziekcentrum De Bijloke - zaalzicht © Karin Borghouts
Muziekcentrum De Bijloke - zaalzicht © Karin Borghouts

Gevestigd binnen de impressionante 13e-eeuwse gotische ziekenzaal van het voormalige abdijziekenhuis, combineert het nieuwe ontwerp van de concertzaal de kwaliteiten van de originele ruimte met de troeven van hedendaagse concertzalen. Dit resulteert in een levendige ruimte waar 830 liefhebbers zowel klassieke als hedendaagse muziek kunnen ervaren en tevens een waardige thuisbasis voor het Symfonieorkest Vlaanderen. Het nieuwe ontwerp verbetert de ervaring voor zowel artiesten als publiek met een reeks weloverwogen ingrepen. Naast de concertzaal zelf, werden binnen de noordelijke foyer een nieuw café ontwikkeld alsook werd de zuidelijke foyer fris vormgegeven en verbouwd. Deze laatste ruimtes werden verwezenlijkt met een expliciete focus op het recycleren van nieuwe en herintegreren van bestaande elementen tot een totaalinterieurconcept met unieke meubelstukken. Zo gaven de jonge ontwerpers van Studio Helder en Onbetaalbaar in nauwe samenwerking de ruimtes rond de gerenoveerde concertzaal vorm. Het ontwerp biedt een eigenzinnige nieuwe invulling aan de 2 foyers (café/resto en bar/evenementen zone), 2 vestiaires, ontvangstbalies, informele vergaderruimte en talrijke rust/zit zones in deze circulatie zones. Atelier La Gadoue ontwierp, uit resten van beursgordijnen, een prachtig patchworkgordijn. Resten marmer werden gered van de container in de Kringwinkel en weer helemaal in eer hersteld dankzij de steenkappers van maatwerkbedrijf Compaan...

De vernieuwde concertzaal van Muziekcentrum de Bijloke vormt het startpunt van een langetermijnvisie voor het gehele centrum. Het is een project dat stapsgewijs zal worden ontwikkeld, in de loop der tijd en in samenwerking met verschillende partners.