Ecology of Colour

Designer
Heleen Sintobin & Maria Boto & Laboratorium
Opdrachtgever
KASK & Conservatorium, school of arts HOGENT & Howest

Op het kruispunt tussen kunst, design en biotechnologie, identificeert dit onderzoek de milieu-impact van de kleurenindustrie en creëert de verschuiving naar een duurzame benadering van kleur. Ecology of Colour ontwikkelt enerzijds ecologische inkten met pigmenten uit microalgae en anderzijds een duurzaam kleurenpalet van structurele kleuren.

Ecology of Colour - Structurele Kleuren Temperatuur Test
Ecology of Colour - Structurele Kleuren Temperatuur Test

De grote verspreiding van kleur in onze dagelijkse omgeving kan een idee geven van de omvang van de kleurenindustrie. Om deze kleurrijke wereld uit de natuur te genereren is exploitatie nodig. Laboratorium, een experimenteel biolab voor kunst, design en biotechnologie van KASK & Conservatorium, bevraagt milieuvraagstukken en contextualiseert kleur in hedendaagse kunst en design. Dit onderzoek identificeert de milieu-impact van de kleurenindustrie en creëert de verschuiving naar een duurzame benadering van kleur. In het onderzoek Ecology of Colour van wetenschapper Maria Boto en designer Heleen Sintobin staan nieuwe applicaties en technieken binnen traditionele kleurproductie centraal. Ecology of Colour ontwikkelt enerzijds duurzame pigmenten afkomstig uit microalgen en past ze toe op verschillende materialen (papier, textiel, bioplastiek) en via verschillende technieken (zeefdruk, digitaal printen, schilderen, 3D printen). Anderzijds analyseert Ecology of Colour structurele kleuren die men in de natuur terugvindt. Structurele kleuren worden verkregen door biologische nanostructuren die met licht kunnen interfereren. Deze structuren zijn vaak opgebouwd uit eenvoudige biologische bouwstenen, zoals cellulose, chitine, keratine en melanine. Het zijn biomaterialen die in de natuur veel voorkomen,biologisch afbreekbaar en niet giftig zijn. Met behulp van nanotechnologie kweekt Laboratorium een ecologisch en duurzaam kleurenpalet van structurele kleuren. 

Laboratorium, een experimenteel biolab voor kunst, design en biotechnologie van KASK & Conservatorium, de school of arts van HOGENT en Howest in Gent is een interdisciplinaire onderzoeksplek waar men bruggen slaat tussen wetenschap, technologie, kunsten en ontwerp.

Ecology of Colour, Laboratorium (papierapplicatie)
Ecology of Colour, Laboratorium (papierapplicatie)