BC Materials

Designbureau
BC materials
Designer
Ken De Cooman, Nicolas Coeckelberghs, Bregt Hoppenbrouwers
Materiaal
Excavated earth from city wharfs (clay, loam, sand and gravel)
Techniek
Deels ambachtelijk, deels industrieel
BC materials heeft de voorbije jaren een consequente en circulaire designpraktijk opgezet in duurzame (bouw)materialen.

Via een CO2-neutraal productieproces ontwikkelde BC materials een stampleem voor vloeren, muren of meubels, leempleisters voor muurbezetting, en leemstenen voor (draag)muren, ovens,.. Dit zijn originele mixen, herformuleringen en modellen op basis van heterogene en puur lokale materialen. Omdat er geen chemische verandering in de materialen gebeurt, kunnen de basiselementen van de producten perfect hergebruikt worden, zelfs na 20, 50 of 100 jaar gebruik. De materialen hebben een bewezen positief en regulerend effect op de interne luchtkwaliteit, die slechter kan zijn dan de externe luchtkwaliteit. Daarnaast vormen leemmaterialen thermische massa die koelte in de zomer biedt en warmte teruggeeft in de winter. Zo vormen ze een realistisch en veerkrachtig antwoord op de actieve klimaatverandering en warmer wordende zomers. BC materials ontwikkelde drie leemproducten:

De Brusseleir is een ecologische pleister ter vervanging van de klassieke gipspleister. Een leempleister reguleert de luchtvochtigheid van het binnenklimaat, is volledig dampopen, én vier keer beter voor de akoestiek van een ruimte dan een gipspleister.

De Brickette is een gecomprimeerde leemsteen die met 600 keer minder energie dan een baksteen gemaakt wordt én toch beter is dan een baksteen voor akoestiek en luchtvochtigheid. Goed voor dragende en niet-dragende wanden.

De Kastar kan dienen tot muren die buiten of binnen staan, en tot vloeren die veel makkelijker te repareren zijn dan een betonnen vloer.

Door lokale materialen te hergebruiken, vermindert BC materials de uitputting van zeldzame grondstoffen. Door wat anderen als afval klasseren te hergebruiken, vermindert de landfilling en aantasting van de leefomgeving. Door centraal in de stad aan urban mining te doen, verkort de keten en vermindert het (grond)transport, wat bijdraagt aan het broeikaseffect en de klimaatverandering.